NavMenu

Vikendice na Dunavu i Fruškoj gori lepak za kupce

Izvor: Dnevnik Petak, 15.10.2021. 08:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Vikendice su se u prvoj polovini godine najbolje prodavale u Sremu, pokazao je Izveštaj Republičkog geodetskog zavoda o prometu nekretnina u prvom polugodištu 2021. godine. Tokom prvog polugodišta na celom području zemlje prometovane su 743 vikend kuće.

Posmatrano po opštinama, najviše je vikendica dobilo nove vlasnike na teritoriji lokalne samouprave u Inđiji, gde je sklopljeno 106 kupoprodaja, zatim sledi Novi Sad, mada u Bačkoj, ali se pretpostavlja da su se kuće za odmor nalazile preko Dunava na padinama Fruške gore, omiljenom izletištu Novosađana. Geodeti su izbrojali da je u tom gradu ugovore o prodaji potpisalo 64 kupaca, odnosno prodavaca.

Potom sledi Beočin na čijem području je prodato 47 vikendica, dok su na teritoriji opštine Sremski Karlovci sklopljene 42 kupoprodaje. Irig je, takođe, značajan kao područje gde se može odmarati, pa su potpisane 34 kupoprodaje.

U Banatu, tačnije u okolini Zrenjanina, prodato je 28 vikendica, dok su na severu Bačke, u Subotici, kupljene 24 kuće za odmor.

Vikendice su se prodavale i u širem delu zemlje, a najviše u prvoj polovini ove godine bilo je u opštini Mionica - 19 kupovina, odnosno prodaja, zatim u Valjevu 16 i u beogradskoj opštini Sopot, gde su nove vlasnike dobile 24 kuće za odmor.

Geodeti su naveli da je uz ove nekretine išao i plac ili neki objekti. Tako je od ukupno prodatih vikendica, 73% prodato s placem, a u 25% kupovine - prodaje uz vikendicu su išli i objekti.


Kakve su cene?

Ono što sve zanima jesu cene, da li se u pogledu vrednosti nešto promenilo, pošto je pandemija kovid-19 doprinela da kuće za odmor, ali i druge nepokretnosti dobiju na znatno većoj vrednosti nego dok nismo imali problema sa virusom.

Izveštaj je pokazao da se i dalje mogu kupiti vikendice za svega 1.000 EUR, pa i do iznad pola miliona evra, što je bilo prisutno na tržištu i pre koronavirusa.

Najjeftinija vikendica prodata je na području Grada Subotice za 1.020 EUR, a najskuplja je bila na Kopaoniku, gde je kupac platio za kuću za odmor 600.000 EUR.

Iz tabele koja se navodi u izveštaju vidi se da se, recimo, kuća za odmor u opštini Alibunar u Banatu može naći za 2.000 EUR, ali i za 34.000 EUR.

U toj opštini, za šest meseci ove godine prodato je 11 vikendica, dok je u Beloj Crkvi sklopljeno deset ugovora. Cene vikendica u toj varoši, koja sve više dobija na turističkom značaju zbog jezera, kreću se od 3.500 do 29.500 EUR.

Bela Crkva po cenama ne zaostaje mnogo ako se iz tabele pogledaju cene vikend kuća u beogradskoj opštini Barajevo, gde su se ove nekretnine prodavale od 9.500 do 37.000 EUR. Ali zato razlike u pogledu cene ima ako se vidi vrednost ovih nekretnina u Zlatiborskom okrugu, u okolini Bajine Bašte, gde je najftinija vikendica koštala 23.000 EUR, a najskuplja je prodata za 50.000 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.