NavMenu

Grčić: Uskoro odluka o ceni struje za privredu

Izvor: Tanjug Sreda, 13.10.2021. 13:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Goran Parezanović)Ilustracija
Vlada Srbije do sada nije donela odluku o ceni električne energije za privredu, ali se time bavimo i ta odluka će biti ubrzo doneta, rekao je danas direktor EPS-a Milorad Grčić prilikom obraćanja članovima Nadzornog odbora tog javnog preduzeća na temu realizovanih investicija u poslednjih pet godina.

On je rekao da je energetska kriza pokazala da bi problemi po privredu Srbije bili veliki da se ušlo u zatvaranje nekih termo kapaciteta koji proizvode električnu energiju iz lignita.

Istakao je da bi neke fabrike bile zatvorene, a neke bi bile dislocirane i naglasio da "predsednik Aleksandar Vučić nije dozvolio da se išta od kapaciteta EPS-a gasi".

Grčić je rekao da građani Srbije imaju najjeftiniju cenu električne energije u regionu i da nije u planu da se cena menja.

Direktor EPS-a je istakao da je cilj te kompanije da za pet godina ima više instalisanih i termo i hidro potencijala, ali da se odnos od sadašnjih 70 prema 30% za termoeletrane u odnosu na hidroelektrane pomeri na 60 prema 40%.

On je naveo da je za pola godine EPS ostvario dobit od 11,5 milijardi dinara, i dodao da je u periodu od 2016-2020 godine ostvario izvoz od četiri teravata električne energije.

Grčić istakao da je konzum elekrične energije u Srbiji porastao za 13% što je rezultat oživljavanja privrede i izgradnje fabrika.

On je istakao da je za 5,5 godina u EPS-u investirano 2,36 mlrd EUR od čega su značajan deo sredstva kompanije, i najavio da se investicije neće zaustavljati.

Kroz revitalizaciju termo kapaciteta do sada je podignuta instalisana snaga za 180 megavata, a na kraju procesa revitalizacije to će biti 225 megavata.

Rekao je da će po pitanju zaštite životne sredine EPS u potpunosti biti usaglašen sa normama EU do 2027. godine.

Podsetio je da se u tri projekta odsumporavanja za termoelektrane ulaže 600 mil EUR. EPS je ušao u papire za projekat izgradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica 2 što je Grčić ocenio kao veći prioritet od Đerdapa 3 pošto će pored 0,7 tera vata proizvodnje omogućiti lakše balansiranje proizvodnje.

Rekao je da sa planiranom revitalizacijom šestog agregata Đerdapa 1, kao i Đerdapa 2 kalkuliše zbog elektro energetske krize u svetu.

Planovi EPS-a su da 2030. godine ima 240 megavata instalisanih solarnih, i 100 megavata iz vetroparkova, rekao je on i ocenio da ta kompanija nije protiv zelene energije, nego naprotiv.

Naglasio da je ponosan na širenje EPS-a izvan Srbije odnosno investiranje u izgradnju hidroelektrana Gornje Drine u koje će biti uloženo 250 mil EUR za instalisanu snagu od 181 megavat.

On je najavio da će Blok 3 termoelektrane Kostolac od 350 megavata u čiju izgradnju se ulaže 542 mil EUR a biti na mreži 2023. godine.

Istakao je da će EPS nastaviti da se bori za nastavak izgradnje termoelektrane Kolubara B - Kalenić za čijih 350 megavata je najavio investiranje do 400 mil EUR.

Govoreći o ulaganjima u rudarski sektor Grčić je istakao da je podignut kapacitet kopa Drmno, kao i da su na kopu Kolubara posle sanacije poplava u 2014. godini stvoreni uslovi da bude sve manje zastoja u radu a proizvodnja je sve stabilnija.

On je istakao značaj ulaganja i otvaranje rudnih polja G i E, i posebno naglasio značaj otvaranja kopa Radljevo što je EPS uradio 2019. godine.

Grčić je danas otkrio da se u EPS-u bave analizom moguće gasifikacije najstarijih blokova termoelektrana kao što su Kolubara A i Morava u Svilajncu.

- EPS je danas u potpunosti sačuvan, čak smo sačuvali i sva izdvojena preduzeća - rekao je on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.