NavMenu

Kineske kompanije dobile poziv za partnerstvo Srbije u energetskoj tranziciji - Obnovljivi izvori energije i vodonik interesantne oblasti za nove investicije

Izvor: eKapija Utorak, 12.10.2021. 11:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PhotographyByMK/shutterstock.com)Ilustracija
Saradnja u procesu energetske tranzicije je neophodna, jer je to globalni proces, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović tokom video-konferencije o zelenoj energetici, koju su organizovali Ministarstvo rudarstva i energetike, Ambasada NR Kine u Beogradu i Nacionalna uprava za energetiku ove zemlje.

Istakla da je u momentu svetske energetske krize potrebno ubrzati zelenu agendu i navela da je Srbija otvorena za saradnju sa svim zemljama i kompanijama koje posluju u oblasti OIE.

- Povećanje udela OIE važan je instrument, ne samo za očuvanje energetske bezbednosti u procesu energetske tranzicije, već i za ostvarivanje globalnih ciljeva u borbi protiv klimatskih promena - rekla je Mihajlovićeva, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.

Ona je istakla da ova godina predstavlja prekretnicu u srpskoj energetici i pozvala kineske kompanije da učestvuju u realizaciji velikih investicionih projekata u elektroenergetici.

- Veliki deo investicionog plana, najmanje 5 mlrd EUR, čine projekti u oblasti OIE, gde ćemo nastojati da povećamo proizvodnju zelene energije ulaganjem u hidroenergetske kapacitete, vetroparkove i kapacitete na bazi solarne energije i biomase - podsetila je Mihajlovićeva.

Džang Đijanhu, direktor Nacionalne energetske uprave Kine, istakao je da Srbija u sektoru OIE ima velike potencijale te da oni imaju planove da uvećaju investicije u nove kapaciteta koje koriste obnovljive izvore - rekao je on.

Čen Bo, ambasadorka Kine u Beogradu, rekla je da su perspektive i mogućnosti za saradnju dve zemlje u oblasti energetske transformacije velike i da će zajedničko reagovanje na klimatske promene biti u fokusu i u narednom periodu, ne samo tokom energetske krize.

Konferencija je organizovana uz podršku Privredne komore Srbije, a osim kompanija iz naše zemlje, učestvovali su i predstavnici Power China, Sinosure china export credit insurance corporation, J.A. Technologies, Kineskog instituta za planiranje i inženjering električne energije i Inženjerskog instituta za obnovljivu energiju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.