NavMenu

Srbija fokusirana na povećanje korišćenja ekološki prihvatljivijih izvora energije - Završena konferencija SEE ENERGY na temu održive upotrebe agro i drvne biomase

Izvor: eKapija Ponedeljak, 11.10.2021. 16:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)Ilustracija
Treća po redu naučno-investiciona međunarodna konferencija SEE ENERGY - Connect & Supply III 2021 na temu "Proizvodnja zelene energije u cilju zaštite životne sredine i održiva upotreba agro i drvne biomase" održana je 6. i 7. oktobra.

Organizator Nacionalna asocijacija za biomasu "SERBIO" u partnerstvu sa GIZ DKTI preko 250 prisutnih u oba dana upoznala je sa aktuelnim poslovnim i zakonskim okruženjem, kao i omogućila platformu za povezivanje domaćih i međunarodnih kompanija uključenih u sektor obnovljivih izvora energije.

Dvodnevni događaj okupio je sva tri ministarstva, što je u poslednjih par godina njihov prvi zajednički susret, što šalje jednu veoma bitnu poruku a to je da je u Srbiji dat ozbiljan fokus na povećanje korišćenja ekološki prihvatljivijih izvora energije što bi za posledicu trebalo da ima i zdraviju životnu sredinu, saopštio je SERBIO.

Konferenciju je otvorio Zoran Lakičević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike, kao i državni sekretari Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Senad Mahmutović i državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Ivana Hadži Stošić.

Predstavnik GIZ DKTI, partnera konferencije, Aleksandar Popović, predstavio je projekte koji su implementirani u okviru Zelenog sektora i najavio budući fokus GIZ organizacije u projektima solarne energije, odnosno iskorišćenju i potencijalu fotonaponskih panela na krovovima kuća, javnih zgrada i poslovnih objekata.

Dragan Urošević, iz organizacije UNDP predstavio je projekat energetske obnove javnih zgrada u Srbiji i premijerno najavio projekat koji se odnosi na podršku sistema energetskog menadžmenta u javnim zgradama i na energetsku efikasnost sa podrškom zakonskoj regulative.

Nemačka razvojna banka KFW i Simon Martz, putem ZOOM uključenja predstavila je projekte koje je finansirala
u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, toplane na biomasu u Priboju, Malom Zvorniku i Novom
Pazaru. Bojan Bogdanović iz Evropske banke za obnovu i razvoj detaljno je predstavio finansijsku Ii
institucionalnu podršku investicionim projektima od strane EBRD-a.

Generalni sponzor konferencije Energotehnika Južna Bačka i Marko Milić u svom obraćanju prisutnima predstavio je dva projekta finansirana po nemačkom Kfw primeru, a u njihovom izvođenju- toplanu na biomasu u Priboju i u Malom Zvorniku. Ekološku korist koju donosi ova investicija najbolje osvedočava činjenica da se više od 20.000 građana Priboja grejalo na mazut, što je ekološki neprihvatljivo. Energotehnika Južna Bačka je izgradila novokotlovsko postrojenje snage 8 MW na drvnu sečku uz dva rezervna kotla od po 7,5 MW. Toplana u Priboju je prva gradska toplana na biomasu i grad Priboj od ove grejne sezone je napravio kompletno nov sistem daljinskog grejanja.

Regionalni menadžer kompanije Polytechnik Viktor Radić predstavio je inovativno rešenje u iskorištenju biomase za potrebe energije - POLY H.E.L.D.

- Unapređenje efikasnosti, smanjenje operativnih
troškova, ušteda električne energije su samo neke od prednosti nove tehnologije koja nudi sasvim novu budućnost u bioenergiji - najavio je Radić.

Hargassner Industry (GIILES GMBH) i Lukas Kraemer predstavio je kompaniju sa 37 godina iskustva u proizvodnji savremenih kotlova, tehnologiju i potpuno automatske kotlove na pelet i drvnu sečku.

Jasmin Purišević iz kompanije Urbas predstavio je tehnologiju i postrojenje koje je trenutno u realizaciji u Novom Pazaru finansirano od strane KfW-a, a njen rad se očekuje u oktobru sledeće godine. Kompanija Jenbacher i Teki Suajibi predstavila je različite primene kogeneracije i korišćenje komunalnog otpada radi dobijanja električne i toplotne energije.

Zeleni vodonik

Kao jedan od predloga za smanjenje ugljen-dioksida i veće prisustvo čiste energije, u Evropi se već uveliko
spominje zeleni vodonik.

Danijel Bukša iz kompanije Siemens energy predstavio je ciklus dobijanjazelenog vodonika, njegovu primenu i značaj. Zeleni vodonik može umnogome doprineti postizanju zacrtanih klimatskih ciljeva, i to u više sektora: industriji, mobilnosti, proizvodnji toplotne i električne energije. Upravo zato ga kompanija Siemens Energy posmatra kao ključ za uspešan preokret energetskog sektora u budućnosti.

Kompanija Jenbacher predstavila je značaj njihovih investicija u H2 i razlog zašto su sve više okrenuti ka zelenom vodoniku. Cilj kompanije je da u bliskoj budućnosti na veoma efikasan način iskoristi vodonik i time omogući proizvodnju električne i toplotne energije na sasvim nov način.


Dejan Stojanović, moderator sesije direktor Poslovnog udruženja "Toplane Srbije" napomenuo je da kako bi se u budućnosti povećao broj novopriključenih kupaca na sistem daljinskog grejanja neophodno je sprovoditi aktivnu kampanju za razumevanje svih prednosti koje ovi sistemi pružaju.
"Neophodno je objasniti onima koji koriste električnu energiju za grejanje da je nužno povećanje cena, s obzirom da Srbija ima trenutno najniže cene u Evropi."

Drugi dan konferencije posvećen logistici i sistemima za prikupljanje i transport biomase kako iz agro tako i iz drvnih sortimenata, prošao je uz zanimljivu diskusiju predstavnika Zadružnog Saveza Vojvodine, kompanije R.T.I. i Garancijskog fonda Vojvodine. Kompanija ITN predstavila je svoju poljoprivrednu mehanizaciju, a u sesiji o drvnoj biomasi svoje prezentacije održili su JP Srbijašume, Vojvodina šume, kao i Šumarski fakultet.

Zaključak je da se naša drvna zapremina i njena vrednost konstantno uvećava,kao i ekološka i socijalna funkcija šuma. U sesiji "Investicioni krediti" ERSTE banka predstavila je svoje kredite i finansijsku podršku agro biznisu, dok se Đorđe Marić iz Regionalne asocijacije vlasnika privatnih šuma Omorika, posvetio namenskim usmeravanjem sredstava budžetskog fonda za šume na lokalnom nivou.

Učesnici konferencije složni su u oceni da je potrebno permanentno raditi na energetskoj tranziciji ka samoodrživosti, razvoju tržišta obnovljivih izvora energije i njihovoj većoj upotrebi, a sve u cilju ostvarivanja energetske sigurnosti i nezavisnosti i obezbeđivanja zdravije životne sredine.

Misija Nacionalne asocijacije je da da doprinos održivom razvoju bioenergetskog sektora u Srbiji aktivno
učestvujući u projektima, ali i informisanju javnosti putem konferencija i radionica, ne samo na temu
bioenergije kao jednog od izvora obnovljive energije, već i drugih izvora poput solarne, geotermalne i
energije vetra, navedeno je u izveštaju sa konferencije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.