NavMenu

Zdravlje krvnih sudova je samo jedan od brojnih razloga zbog kojih bi češće trebalo da koristite beli luk

Izvor: eKapija Nedelja, 10.10.2021. 18:43
Komentari
Podeli
(Ilustracija)Beli luk je povezan sa smanjenjem krvnog pritiska, što može smanjiti učestalost srčanih bolesti i moždanih udara i to su samo neki od brojnih zdravstvenih benefita ovog ukusnog povrća.

Brojnim naučnim studijama već dokazana lekovitost belog luka, pa bi trebalo da razmisliti o tome da svakoga dana bude zastupljen na vašoj trpezi. Da li kao dodatak jelima ili ga jesti u sirovom stanju, to sami definišite prema vašim željama.

Beli luk je povezan sa zdravljem srca

Ako želite imati srce koje je u vrhunskoj formi, počnite više stavljati češnjak u jela. Beli luk je povezan sa smanjenjem krvnog pritiska, što može smanjiti učestalost srčanih bolesti i moždanih udara, kaže Boni Taub Diks za Livestrong, prenosi N1.

Štaviše, beli luk je čak povezan i sa smanjenjem simptoma angine pektoris, kao i sa povećanjem elastičnosti krvnih sudova i protokom krvi, a sve ovo štiti srce, piše u izvješću iz 2016. u časopisu Nutrition.

Jača imunitet

Sa sezonom prehlada i gripa, možda ćete planirati strategije kako ojačati imunitet. Prirodni borac protiv virusa, beli luk vam može pomoći da vas ne uhvati prehlada ili da bude u blažem obliku, dodaje Taub Diks.

To je u skladu sa istraživanjem objavljenim u 2012. godine u časopisu Clinical Nutrition, koje je pokazalo da je ekstrakt belog luka povezan sa jačanjem imuniteta i smanjenjem dužine prehlade.

Smanjuje upale

Zahvaljujući snažnim antioksidansima i sumpornim jedinjenjima, beli luk takođe može pomoći kod smanjenja upala i zaštititi ćelije od starenja, oksidativnog stresa i oštećenja.

Alicin je bioaktivno sumporno jedinjenje koje se oslobađa kada se beli luk usitni ili nasecka, a zaslužan je i za karakterističan miris. Također je povezan sa smanjenjem upala prema Američkom institutu za istraživanje raka (AICR).

To je naročito važno jer se čini da je hronična upala temeljni uzrok glavnih degenerativnih bolesti, uključujući bolesti srca, reumatoidni artritis, Parkinsonove bolesti i Alchajmera, navodi Harvard Health Publishing, a prenosi Livestrong.

Smanjuje rizik od tumora

Čini se da ova dobrobit belog luka dolazi od flavonoida kaempferola i kvercetina, kao i inulina, ugljenohidrata koji je povezan sa zaštitom od raka, navodi AICR.

Uklanja akne

U kombinaciji s drugim proverenim dermatološkim terapijama, beli luk može biti koristan kućni lek u borbi protive neugodnih akni i bubuljica.

Beli luk ima antibakterijska, antivirusna i antiseptička svojstva, tako da dodavanje u prehranu može pomoći uklanjanju infekcija kože i smanjenju otečenosti i upala, kaže Taub Diks.

Naravno, nemojte nanositi beli luk direktno na kožu jer na taj način može doći do iritacije. Umesto toga, pomešajte zdrobljeni beli luk sa jogurtom i to koristite kao masku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.