NavMenu

Srpski studenti kreirali inovativni proizvod za rano detektovanje karantinskih bolesti u vinogradima

Izvor: Agroportal Nedelja, 10.10.2021. 14:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Tim " Fitoplazma", od 36 studentskih timova, jedini je u oblasti poljoprivrede i biotehnologije ušao u finale Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u kategoriji studentskih timova sa najboljom idejom, održanom u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Pod motom "Bolje sprečiti nego krčiti – Plazmom protiv fitoplazme" tim je predstavio inovativni proizvod namenjen za ranu dijagnostiku biljnih karantinskih bolesti, prvenstveno za detektovanje fitoplazme, karantinske bolesti vinove loze i osvojio treće mesto.

U svetu, a i kod nas, problem pojave i širenje fitoplazme kod vinove loze nije rešen. Bolest je pritajena i samo čeka da doživi svoj maksimum. Neminovna posledica je krčenje čokota vinove loze.

Timu "Fitoplazma" čiji članovi su Nenad Bunjac doktorant Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, Nikola Petrović, Tamara Janković i Danica Živković, studenti Mašinskog fakulteta u Nišu i Vladana Pešić, studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu, zajedno sa mentorom iz oblasti genetike, bioinformacionih sistema i nano tehnologija, prof.dr Vladanom Pešićem rade na dokazu koncepta da svaki biološki materijal, uključujući biljku i patogena imaju svoj genetički otisak u određenom opsegu talasnih dužina koje emituju.

To znači da na algoritmima postoji razlika između talasnih dužina koje kao genetički otisak emituju biljke i patogeni. Zbog razlike u temperaturi bioloških tela koja se javlja pri infekcijama i razvoju patogena na biljci, moguće je dimenzionisati patogena u opsegu odgovarajućih talasnih dužina, odnosno otkriti patogena u ranim fazama prisustva i infekcije. To je ključno u preventivi i primeni aplikativnog dejstva fitopreparata u ranoj fazi infekcija, čime su troškovi nege biljke svedeni na minimum, a instrumentima intervencije sprečavaju se velike ekonomske štete i čuva se zdrava životna sredina.

Nasuprot skupim citogenetskim analizama i ograničenom vremenskom i prostornom dejstvu, ovaj inovativni proizivod, prvi i jedini na tržištu, nudi rešenje globalnog problema.

Podsećanja radi, od 2005. godine, Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju počinje da se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj i prerasta u nacionalno takmičenje. Od 2007. u takmičenje se uključuje resorno ministarstvo Republike Srpske.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.