NavMenu

Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji sa EBRD za pametna brojila

Izvor: Beta Četvrtak, 07.10.2021. 18:03
Komentari
Podeli
Vlada Srbije je danas usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekat "Pametna brojila".

Posle sednice vlade je saopšteno da je uvođenje pametnih sistema merenja u energetski sektor jedan od najvažnijih ciljeva energetske politike Srbije i da predstavlja prioritetni zadatak u modernizaciji sistema prenosa i ditribucije električne energije.

Benefiti koji se očekuju od korišćenja ovakvih brojila i sistema za automatsko daljinsko očitavanje i upravljanje potrošnjom su, pored ostalog, smanjenje neovlašćenje potrošnje električne energije, automatizacija očitavanja, smanjenje troškova radne snage.

Benefiti su i detekcija nestanka napajanja, kvalitetnije planiranje isključenja kod remonta električnih objekata, navela je Vlada Srbije.

Ilustracija (Foto: Goran Parezanović)Ilustracija
Elektrodistribucija Srbije potpisala je 14. septembra ugovor sa EBRD o garanciji i zajmu za projekat "Pametna brojila" u iznosu od 40 mil EUR kojima će se nabaviti savremeni sistem upravljanja potrošnjom električne energije u Čačku, Nišu i Kraljevu, saopštilo je tada Ministarstvo rudarastva i energetike.

Generalna direktorka EBRD-a za održivu infrastrukturu Nandita Paršad rekla je da će zajam te banke doprineti modernizaciji cele mreže i dovesti do smanjenja emisija ugljen-dioksida.


Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović je istakla da je cilj države da svaki deo Srbije ima konstantno i stalno napajanje kvalitetnom električnom energijom, te da će ulaganja u distributivnu mrežu tome doprineti.

- Srbija danas pravi gubitke u distributivnoj mreži, oko 200 miliona evra godišnje i šteta je da taj novac ide u gubitke, umesto da ga ulažemo u dalji razvoj. Instaliranje pametnih brojila jedan je od načina da te gubitke smanjimo - rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da je za ugovor o zajmu od 40 mil EUR država dala garancije, a da će se razgovarati sa svim međunarodnim partnerima kako da se uloži više u distributivnu mrežu jer je to osnova za energetsku bezbednost.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.