NavMenu

Stojiljković: Bez sigurnog ugovora nema dostojanstvenog rada

Izvor: Tanjug Četvrtak, 07.10.2021. 16:30
Komentari
Podeli
Da bi rad mogao da se smatra dostojanstvenim trebalo bi da podrazumeva da je ugovoren, siguran u svakom pogledu, čak i od psihičkih pritisaka i da je na vreme i dostojanstveno plaćen, izjavio je predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković.

On je povodom Međunarodnog dana dostojanstvenog rada koji se obeležava danas, za Tanjug rekao da podaci o tome da više od polovine radnika u Srbiji radi za platu manju od 50.000 dinara i da su mnogi u neregulisanom radnom statusu, dovoljno govore koliko ima dostojanstvenog rada u našoj zemlji.

- Svi koji su u zoni sive ekonomije i rade sa kratkoročnim ugovorima i u fleksibilnim oblicima zapošljavanja, izvan su zone dostojanstvenog rada. Ako dostojanstven rad podrazumeva i pristojne zarade od kojih se može pristojno živeti, onda je i dobar deo zaposlenih koji imaju niska primanja van takvog rada - ocenio je Stojiljković.

Ilustracija (Foto: jannoon028/shutterstock.com)Ilustracija
UGS je danas uz podršku Fondacije Friedrich Ebert, povodom dana dostojanstvenog rada organizovao socijalni forum na temu "Da li je moguća alternativna ekonomsko-socijalna politika".

Stojiljkovic za Tanjug kaže da je ova politika moguća i da se mora obezbediti širok socijalni dijalog da alternativna platforma dođe do građana i nađe svoje nosioce koji imaju kredibilitet.

Za to, prema njegovim rečima, nije potrebno ništa revolucionarno, već samo ono što piše u agendi 20-30 u kojoj se kaže da nam je potreban pametan, socijalno-održiv i inkluzivan rast, koji neće dovoditi do daljeg siromašenja i povećanja nejednakosti.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Mihail Arandarenko je govoreći na Forumu istakao da je tehnički moguće izvesti reformu poreske i socijalne politike, odnosno naknada od penzija do socijalne pomoći, naknade porodiljama i slično.

To je, prema njegovim rečima, moguće zato što postoji fiskalni prostor za preraspodelu, budući da je naša država bogata što se za građane ne bi moglo reći.

- U prilog tome mogu da kažem da je u poređenju sa 10 ili malo više zemalja istočne Evrope koje su ušle u Evropsku uniju, Srbija druga ili treća zemlja po veličini budžeta - rekao je Arandarenko.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.