NavMenu

"Zelena staza" umesto stare pruge Petrovaradin-Beočin

Izvor: RTV Četvrtak, 07.10.2021. 09:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dudarev Mikhail/shutterstock.com)Ilustracija
Biciklistička i pešačka staza kao buduća turistička atrakcija, vodiće duž nekadašnje pruge Petrovaradin-Beočin. Projekat "Zelena staza" saradnjom pokrajinskih i republičkih vlasti, ako sve bude išlo po planu, trebalo bi da bude gotova do kraja sledeće godine.

Prugom Petrovaradin-Beočin više od 15 godina nije prošao voz, te se u više navrata govorilo o uređenju tog pravca. Kako bi bio iskorišćen turistički potencijal njenog položaja, s obzirom na to da se nalazi uz obronke Fruške gore, ali i dodatno razvio cikloturizam, pokrajinske i republičke vlasti donele su odluku da taj deo pretvore u "zelenu stazu".

- Čak i u vreme korone, preko 17.000 turista je, u onoj najgoroj godini, bilo i biciklom posetilo razna mesta, a pošto se nalazimo na turističkoj ruti dve važne biciklističke evropske staze Velo 11 i Velo 6, hoćemo upravo da obogatimo i turističku ponudu Pokrajine - ističe Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

- Na inicijativu i u saradnji Ministarstva građevine sa Ministarstvom finansija, izdvojili smo sredstva za izradu tehničke dokumentacije za biciklističku stazu koja je u vrednosti od 22 miliona dinara. Ova trenutno dosta zapuštena i obrasla beočinska pruga nekada je predstavljala jedan od najkraćih pružnih pravaca koji je imala naša železnica. Saobraćaj putni je ukinut još 1965. godine, a 2006. godine ova pruga je postala i zvanično prošlost - kaže Enes Buhić, državni sekretar Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture.

A u budućnosti na mestu rastinja stajaće staza duga 17 kilometara, dok će njena projektno-tehnička dokumentacija biti završena u naredna četiri meseca, kako bi krajem sledeće godine prvi biciklisti mogli proći njome. Zajedno sa svim drugim biciklističkim rutama duž Fruške gore i nova "Zelena staza" biće uskoro mapirana putem aplikacije za bicikliste, kažu u Pokrajinskom sekretarijatu i dodaju da je u planu i proizvodnja domaćih bicikla.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.