NavMenu

Trebinje među 100 najboljih priča o održivosti destinacija u 2021.

Izvor: eKapija Sreda, 06.10.2021. 10:03
Komentari
Podeli
Trebinje (Foto: Vedrana Džudža)Trebinje
Grad Trebinje je izabran među "100 najboljih priča o održivosti" sa pričom o Hercegovačkoj kući – odluka je koju je saopštio žiri konferencije "Globalni dani zelenih destinacija", čiji je organizator Fondacija Green Destinations sa sjedištem u Lajdenu u Kraljevini Holandiji.

Gradonačelnik Mirko Ćurić rekao je da je Trebinje po prvi put učestvovao u ovom prestižnom takmičenju, koje se ove godine zbog epidemiološke situacije održalo onlajn.

On je istakao da je Trebinje našlo svoje mjesto među 100 najboljih, gdje su i regija Istra u Hrvatskoj, Ljubljana u Sloveniji, Bodrum u Turskoj, regija Bratislave u Slovačkoj, Kjoto u Japanu, te mjesta u Brazilu, Portugalu, Australiji, a da, prema ocjeni žirija, projekat Hercegovačke kuće predstavlja sjajan primjer uključivanja lokalne zajednice i saradnje sa čitavim nizom partnera.

- Hercegovačka kuća sada ima oko 120 kooperanata sa tendencijom širenja broja domaćina koji plasiraju svoje proizvode. Do kraja godine očekujemo i njeno otvaranje u Beogradu. Ovo priznanje je dodatni motiv za cijeli tim Gradske uprave da nastavi sa idejama koje su dugoročno održive - naveo je Ćurić, saopšteno je na gradskom sajtu.

Prema njegovim riječima, ovo priznanje će omogućiti i da Trebinje postane vidljivije brojnoj zainteresovanoj publici širom Evrope i svijeta, posebno turistima željnim za novim destinacijama koje imaju šta da ponude i koje svojim dugoročnim planovima obezbjeđuju održive projekte.

Gradonačelnik je pojasnio da je Grad za ovo takmičenje aplicirao u maju, a da je već u junu potvrđeno učešće u drugom krugu.

Zamjenik gradonačelnika Dražen Bošković kazao je da je ovo priznanje nagrada za cijeli tim koji je oko šest mjeseci radio na ispunjavanju 15 traženih kriterijuma iz oblasti održivog razvoja.

On je naveo da je prethodnih godina učestvovalo više stotina destinacija, navodeći da je Trebinje potvrdilo opredijeljenost da iz godine u godinu bude atraktivnija turistička destinacija sa novim sadržajima koji privlače kako domaće, tako i strane goste.

- Najzahtjevnija oblast turizma je održivi turizam. Ovo je godišnji događaj, sedmi po redu, koji povezuje stručnjake za održivost destinacija i turističkih zajednica kroz dobre prakse, kako bi se podržalo učenje među kolegama i otkrile inicijative, praktični alati i rješenja za destinacije održivog turizma - pojasnio je Bošković.

Bošković se zahvalio timu projekta USAID turizam, koji je pružio podršku Trebinju tokom procesa apliciranja.

- Ovim priznanjem Trebinje je dobilo i više konkretnih benefita – kao što je besplatan marketing koji je usmjeren na cijeli svijet. Imaćemo i mogućnost da u narednih 12 mjeseci predstavimo nove turističke atrakcije koje u međuvremenu realizujemo, a što je podržano od najpriznatijih svjetskih turističkih agencija - dodao je Bošković.

Destinacije izabrane na ovom takmičenju biće predstavljene na Sajmu turizma u Berlinu koji treba da se održi krajem oktobra.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.09.2023.  |  Agro

Ministarka: Odluka o zatvaranju Mitrosa nije konačna

Kompanija Mitros u Sremskoj Mitrovici prošle nedelje je radnike i javnost obavestila da će obustaviti proizvodnju. Odluka je doneta nakon detaljne analize, a tačan datum biće naknadno utvrđen, saopštava kompanija. U Sindikatu kažu da im je rečeno da će sva prava oko 500 zaposlenih biti ispoštovana. Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković poručuje da odluka o zatvaranju nije konačna, prenosi Danas. Ministarka poljoprivrede

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.