NavMenu

Od 1. januara plate lekarima u CG veće za 200, sestrama za 120 EUR

Izvor: eKapija Petak, 01.10.2021. 12:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dragon Images/shutterstock.com)Ilustracija
Od 1. januara plate će ljekarima biti uvećane za 200, a medicinskim sestrama za 120 EUR, najavili su ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Naime, na juče održanoj konferenciji za novinare, Spajić je objavio da će, osim povećanja za sve zaposlene u državi u prosjeku za 17,5% koje će se obezbijediti kroz plan "Evropa sad", od 1. januara moći dodatno da se povećaju zarade za zdravstvene radnike od 12,5%.

- Time je ukupno povećanje za zdravstvene radnike 30%, što je vjerovatno i najveće povećanje zarada ikad u zdravstvu u ovako kratkom periodu. Želimo samo da pokažemo koliko su nam ti ljudi bitni za državu, da ostanu u državi, da nam nacija bude što zdravija - poručio je Spajić.

On je zahvalio predstavnicima zdravstvenog sistema, na čelu sa ministarkom zdravlja, na posvećenosti, snazi i stručnosti jer time se omogućava da se Crna Gora vodi putem ekonomskog oporavka i stabilizacije.

- I zdravlje i ekonomija - poruka je ministra Spajića sa zajedničke konferencije za novinare sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović nakon sjednice Vlade.

Ministarka zdravlja navela je da je, od prvog dana od kada je imenovana, za ovu temu urgirala na svim adresama.

- I nama nije trebalo 20 godina da izađemo ispred vas i da kažemo - dogovorili smo se. Povećanje zarada ljekarima sada je izvjesno. Više nije obećanje već postaje realnost - kazala je Borovinić Bojović.

Ona je istakla da je povećanje zarada jedan od načina da se ova država oduži ljekarima koji svake sekunde nose jedan od najtežih tereta na svojim leđima.

- Kada birokratiju prevedemo u jezik brojki, to znači sljedeće: trenutno, ljekar opšte prakse zarađuje 622 eura, specijalista 755 eura, a subspecijalista 823 eura. Od 1. januara 2022. godine ove plate iznosiće 809, 981, odnosno 1.070 EUR. Nijesmo zaboravili ni medicinske sestre. Ako medicinska sestra sada zarađuje 400 eura, ona će od 1. januara 2022. godine primati oko 520 eura - kazala je Borovinić Bojović.

Ministarka kaže da vjeruje da će se na ovaj način konačno motivisati ljekari da shvate da ne postoji ljepši komad neba od onog nad Crnom Gorom i da treba da ostanu ovdje i da liječe svoj narod.

- Podsjetiću vas da se svake nedjelje u Crnoj Gori u javnom zdravstvu uradi oko 140 hiljada pregleda. To je mjerljiv dokaz o posvećenosti svih zaposlenih u zdravstvu o kom se, nažalost, mimo našeg sektora, rijetko javno govori. Ja ću vam reći da je to rezultat vrijedan divljenja - rekla je ministarka zdravlja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.