NavMenu

Privremeno rešenje za Adu Bojanu može biti izgradnja veštačkih dina i drvenih napera - Stručnjaci iz Italije predložili i redizajn turističkog kompleksa

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.09.2021. 16:22
Komentari
Podeli
(Foto: Grzech/Pixabay)
Kako bi se sveobuhvatno sagledali svi uzroci erozije, s ciljem postizanja ili "vraćanja" ravnoteže prirodnih procesa, kao veoma kompleksnog i izazovnog cilja, neophodno je obezbediti sveobuhvatni monitoring procesa na Adi Bojani, i u što kraćem roku otpočeti s pripremama ovog područja za narednu turističku sezonu, saopšteno je iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore.

Naime, u organizaciji Ministarstva, a uz podršku IPA projekta "Podrška pripremi projekata iz sektora životne sredine i klimatskih promena u Crnoj Gori", kroz koju je obezbeđen angažman dva eksperta iz Italije, Roberta Montanarija i Kristijana Marazmija, održan je konsultativni sastanak u HTP-u Ulcinjska Rivijera, a potom i poseta ugroženim delovima Ade Bojane od erozije, sve u okviru nastavka aktivnosti na sanaciji erozije na Adi Bojani.

Italijanski eksperti su skrenuli pažnju da je, usled nedostatka podataka, praksa u Italiji bila testiranje različitih metoda i rešenja kako bi se ukazalo na ono dugoročno najefikasnije, s obzirom na to da je svaka obala različita i da univerzalnog rešenja nema. Predstavljena su i diskutovana iskustva u Emiliji Romanji na očuvanju i odbrani obale od erozije i održiva rjšenja do kojih se došlo u poslednjih 20 godina.

- Stoga je sagledan i eksperimentalni projekat hitnih mera na Adi od februara ove godine i konstatovano da je neophodno poboljšati učinak privremenih mera za sledeću sezonu, imajuću u vidu da je naper imao funkciju u zadržavanju nasutog peska kao dijela projekta hitnih mera u junu ove godine, ali da je neophodno analizirati geodetske snimke kako bi se dalo konačno mišljenje na efikasnost tih mera za očuvanje plaže istočno od napera - navodi se u saopštenju.

Međutim, kako je istaknuto, iskustvo u Italiji je pokazalo da izgradnja ovakvih struktura na plažama zaista predstavlja samo privremeno rešenje i da često ima efekat povećanja erozije na drugim delovima obale, kao što se može primetiti na drugim delovima Ade Bojane.

- Zaključeno je, da se u okviru pripreme plaže na Adi Bojani za sledeću sezonu prije predstojećeg jesenjeg i zimskog perioda, kao alternativna, mogu primeniti relativno jednostavna rešenja kao što je izgradnja veštačkih dina od dostupnog peska na Adi, na poziciji ispred bungalova, koji bi štitili objekte od mora, kao i vremenom poslužili za prirodnu prehranu plaže usljed dejstva vetra i talasa - objašnjeno je.

Takođe je predloženo da bi, paralelno s tim, trebalo privremeno izgraditi drveni naper na drugom kraju plaže, kao čvršće, ali ipak porozne strukture koja ne sprečava u potpunosti protok sedimenta kao npr. kamene ili betonske strukture.

- Izgradnja jednog ili više takvih napera bi privremeno pomoglo i smanjilo eroziju, a ujedno bi poslužilo kao veoma vredan izvor podataka o procesima na Adi - navodi se.

Eksperti su na kraju ukazali i na neka srednjoročna rešenja koja bi mogla dugotrajnije doprineti uspostavljanju balansa sedimenta u ovom području, kao što je redizajn turističkog kompleksa na Adi u skladu s prirodnim okruženjem i uz obezbeđivanje obalnog odmaka, čime bi se ostavio prostor za zaštitu turističkog resursa, ali i za prijenu efikasnijih rešenja za eroziju na Adi, kao što su obezbeđivanje novih izvora sedimenta i bolja odbrana od dejstva talasa i reke.

Dodatno su prezentovana i druga rešenja, poput kamenih/betonskih zaštita obale i održivijih rešenja koja se koriste u Jugoistočnoj Aziji i naglašeno je da integralno rešenje treba da obuhvati socijalne, ekonomske, ekološke i druge aspekte, kao i da uzme u obzir adaptaciju na klimatske promene kao ključni faktor za dugoročno planiranje odbrane obala.

- Na kraju je ukazan i značaj uspostavljanja saradnje sa susednom Albanijom, kroz zajedničko praćenje erozionih procesa, utvrđivanje uzroka, zajedničko delovanje u smislu menadžemnta sedimenta, a sve s ciljem povećanja otpornosti obala - dodaju iz Ministarstva.

U okviru pomentog IPA projekta planirana je još jedna radionica do kraja godine, na kojoj će se detaljnije diskutovati dugotrajna rešenja, na osnovu dostupnih podataka i informacija.

- Naredni koraci koji će se sprovesti podrazumevaju dodatne konsultacije nadležnih institucija s italijanskim ekspertima i prof. Petkovićem u što kraćem roku u vezi s preciziranjem koraka za sprovođenje privremenih mjra, pre svega u vezi sa pripremom plaže za narednu sezonu na što efikasniji način. Paralelno s tim će italijanski eksperti raditi na sagledavanju svih postojećih podataka, kao i dati svoje mišljenje na predložena rešenja u Studiji očuvanja i revitalizacije plaže na Adi Bojani i eventualno predložiti dodatna rešenja - stoji u saopštenju.

Takođe će se, u saradnji s nacionalnim institucijama, raditi na predlogu programa monitoringa procesa, kao deo pripreme Nacrta plana aktivnosti za Adu Bojanu, u smislu privremenih, ali pre svega srednjoročnih i dugoročnih ciljeva i aktivnosti za očuvanje i revitalizaciju ovog područja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.