NavMenu

Priboj prva opština koja je potpisala subvencije za zamenu kotlova u domaćinstvima

Izvor: Glas zapadne Srbije Četvrtak, 30.09.2021. 15:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock)Ilustracija
Iako naš narod veruje da nema tople kuće bez dobrog šporeta na drva, idući u korak sa vremenom prelazi se na čistije izvore energije, manje štetne po okolinu pa će stare proverene metode grejanja otići u zaborav. Za 68 individualnih domaćinstava Priboja, koja su ispunila propisane uslove po javnom konkursu, 24. septembra, potpisani su ugovori za subvencionisanu nabavku energetski efikasnijih ložišta u individualnim domaćinstvima.

Podsetimo, Opština Priboj je tokom leta raspisala konkurs za sufinansiranje mera smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih ložišta na teritoriji opštine Priboj. Za ovu namenu ukupno je opredeljeno pet miliona dinara, od čega tri miliona obezbeđuje Ministarstvo zaštite životne sredine, a dva miliona dinara lokalna samouprava. Od ovog iznosa, 500 hiljada dinara opredeljeno je za nabavku šporeta na čvrsto gorivo za korisnike Centra za socijalni rad.

- Na konkurs je prispelo 77 prijava, od čega devet prijava nije ispunjavalo propisane uslove konkursa - ističe Marko Janjušević, energetski menadžer opštine Priboj i dodaje da je Komisija obišla sva domaćinstva i uverila se u stanje na terenu.


Individualna domaćinstva, kojima je odobrena subvencija, sami nabavljaju peći i kotlove, Komisija će to opet proveravati na terenu, i tek se onda, u roku od 45 dana, realizuje predviđena mera subvencionisanja.

Cilj konkursa je poboljšanje kvaliteta vazduha i očuvanje i zaštita životne sredine, odnosno smanjenje štetnih emisija i produkata sagorevanja, nastalih upotrebom neadekvatnih ložišta u individualnim domaćinstvima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.