NavMenu

33 novih domaćih prehrambenih proizvoda dobilo žig Čuvarkuća

Izvor: eKapija Petak, 24.09.2021. 17:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: MaraZe/shutterstock.com)Ilustracija
Pravo na žig Čuvarkuća danas su dobila 33 domaća prehrambena proizvoda u okviru Projekta Privredne komore Srbije (PKS) Stvarano u Srbiji. Prema odluci Saveta za dodelu žiga, mogućnost da budu obeleženi Čuvarkućom dobili su delikatesi, mlinski i mlečni proizvodi, flaširane vode, kompanija Mercator S, Žito Bačka, Milk House, Lidl. Na listi Čuvarkuća sada je skoro 800 proizvoda iz više od 70 kompanija.

- Sticanje prava na žig Čuvarkuća, znak je prestiža i značajna obaveza koju kompanija preuzima, a to je da poštuje i ispunjava sve kriterijume i uslove koje verifikuje Savet. Poštovanje svih procedura zdravstvene bezbednosti hrane preduslov je za dobijanje prava na žig. Čuvarkuća je i velika obaveza kompanija da se održava kontinuitet proizvodnje i dodata vrednost proizvoda - ističe Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo PKS.

Saša Veljković, profesor marketinga na Ekonomskom fakultetu u Beogradu navodi da je Stvarano u Srbiji strateški projekat koji je podigao svest o mnogobrojnim koristima ulaganja u domaće znanje i rad, resurse, edukaciju potrošača, privredu i društvo.

- Potrošači sve više obraćaju pažnju na Stvarano u Srbiji i žig Čuvarkuća. Trgovinski lanci partnerski pomažu realizaciju projekta, a sve veći broj naših proizvođača shvata njegov značaj, ulaže u kvalitet i domaće sirovine i konkuriše za dobijanje žiga. Nadam se da ćemo do kraja godine imati 1.000 proizvoda sa žigom Čuvarkuća - rekao je Veljković koji je i član Saveta za dodelu žiga. Dodaje da podaci iz kompanija čiji proizvodi nose ovaj znak i iz trgovinskih lanaca govore o rastu prodaje.

- Verujem da će se ovaj trend, koji ima svojevrsni multiplikativni efekat, nastaviti i u budućnosti. Kupovina Čuvarkuća ima uticaj na povezane delatnosti u Srbiji, kao što su poljoprivreda, zanatstvo, transport, turizam, IT, konsultantske usluge. Pozitivan uticaj treba očekivati i na privlačenje stranih i domaćih investicija u oblastima gde postoji dobra osnova u pogledu sirovina, znanja, kreativnosti i drugih domaćih resursa za stvaranje kvalitetnih proizvoda - objašnjava profesor.

Širenjem obuhvata projekta Stvarano u Srbiji, kao i konkretnom podrškom privredi i preduzetnicima, sigurno će doći i do prodora proizvođača iz drugih oblasti, što će opet podržati povezane delatnosti i kreirati bolji poslovni ambijent u Srbiji, kao i bolje uslove za život i za razvoj čitavog društva.

- U sledećim fazama projekta posebna pažnja biće usmerena ka mladima, a nastojaćemo da u potpunosti iskoristimo njihov potencijal, kreativnost i ideje, kako bismo se našli na zajedničkom putu ka stvaranju Srbije kao boljeg mesta za život i rad - poručuje Veljković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.