NavMenu

Istočna Srbija nova investiciona destinacija?

Izvor: Promo Petak, 01.10.2021. 08:09
Komentari
Podeli
(Foto: RARIS)
Šta prvo pomislite kada čujete "Istočna Srbija"? Da li je to netaknuta priroda, Đerdapska klisura, Stara planina…? Ili kulturno nasleđe, Lepenski vir, Felix Romuliana… ? Možda gostoprimstvo, gastronomija, Sokobanja…?

Istočna Srbija je region raznolikosti. Samo u istočnoj Srbiji istog dana možete:

- da pecate ili jedrite na Dunavu, relaksirate se u nekoj od banja ili skijate na nekom od skijališta

- biti na najnižoj tački Srbije u Negotinskoj niziji i na 2.169 m na Staroj planini.

Sa druge strane, kada se govori o industriji i privrednim potencijalima, kao i mogućnostima za investiranje, teško da vam je istočna Srbija prva pala na pamet. Međutim, za one investitore kojima nije presudno da su baš na autoputu i koji ne žele da skupo plate zemljište i njegovo opremanje, a koji žele mesto sa dobrim saobraćajnicama, gde još nema velike konkurencije stranih investitora, sa kvalifikovanim radnicima i sa velikim izborom lokalnih dobavljača, otvara se i jedna nova investiciona destinacija – Istočna Srbija.

(Foto: RARIS/ Zoran Milutinović)
RARIS – Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije, sa opštinama regiona, u poslednje vreme aktivno radi na promociji investicionih potencija istočne Srbije.

Letos je postavljen portal namenjen investitorima www.investeastserbia.com gde se na jednom mestu mogu pronaći osnovne informacije o istočnoj Srbiji, detaljno objašnjene prednosti investiranja u ovoj regiji, kao i popis investicionih lokacija sa svim neophodnim informacijama iz dva grada i šest opština – Bor, Zaječar, Boljevac, Kladovo, Knjaževac, Negotin, Majdanpek i Sokobanja. Sve informacije na portalu su na tri jezika – srpskom, engleskom i nemačkom.

Početkom septembra investicioni potencijali istočne Srbije su prezentovani u Beogradu. Prezentacija je izazvala značajno interesovanje poslovne zajednice i okupila više od 70 predstavnika ambasada, stranih i domaćih kompanija, stranih privrednih komora i poslovnih asocijacija.

Na prezentaciji su predstavljene prednosti poslovanja i investiranja u istočnu Srbiju, kao i 32 investicione mogućnosti, projekti i lokacije u istočnoj Srbiji: industrijske zone, projekti javno-privatnog partnerstva, životne sredine, prehrambene industrije, turizma, hemijski park, braunfild i grinfild lokacije, spa i wellness, itd. Među predstavljenim investicionim mogućnostima su i industrijske zone Istok i Zapad u Zaječaru, izgradnja turističkog kompleksa Jabučko ravnište na Staroj planini, hotel Banjica, kasarna i nekadašnja fabrika IMT u Knjaževcu, Dom vojske i Hemijski park u Negotinu, kompleks ugostiteljskih objekata Jezero i više restorana u tvrđavi Fetislam u Kladovu, Industrijska zona u Boljevcu, pogoni bivše Zlatare Majdanpek, hoteli Turist i Zdravljak u Sokobanji, Gamzigradska banja itd.

(Foto: RARIS/ Zoran Milutinović)
RARIS je prošle nedelje uputio i javni poziv privatnim vlasnicima koji imaju hale ili druge poslovne objekte, parcele pogodne za izgradnju poslovnih objekata i koje se prodaju ili izdaju da ih ponude potencijalnim investitorima. Ovaj poziv daje mogućnost privatnim vlasnicima da svoje poslovne objekte ili parcele predstave besplatno u bazi investicionih lokacija na sajtu www.investeastserbia.com i da na taj način brže pronađu put do investitora.

Sve aktivnosti na promociji investicionih potencijala istočne Srbije koje sprovodi RARIS značajan su korak u pravcu oživljavanja ekonomske aktivnosti ove regije na sistematski i sveobuhvatan način.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.