NavMenu

Nastavljeni pregovori o izgradnji žičare od Kotora do Lovćena - Koncesionar spreman da uloži 24,2 mil EUR

Izvor: Vijesti Četvrtak, 23.09.2021. 16:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: superjoseph/shutterstock)Ilustracija
Konzorcijum koji čine kompanije Novi Volvox i Leitner nastavili su pregovore sa Vladom u vezi s potpisivanjem ugovora o koncesiji za izgradnju žičaru Kotor - Lovćen, rečeno je Vijestima zvanično u kompaniji Novi Volvox.

Tender za dodjelu koncesije za izgradnju žičare raspisalo je 6. juna prošle godine nekadašnje Ministarstrvo turizma i održivog razvoja (MORT), a konzorcijum koji čine podgorička i italijanska firma je bio jedini ponuđač. Bivša Vlada je početkom avgusta prošle godine zadužila MORT da počne pregovore o zaključenju ugovora o koncesiji, ali taj posao nekadašnja izvršna vlast nije završila.

Vijesti čekaju odgovore od Ministarstva ekonomskog razvoja (MER) u vezi nastavka pregovora.

- Konzorcijum Leitner - žičara Kotor 1350, čiji je Novi Volvox član i lokalni partner na projektu, izabran je na tenderu za izgradnju žičare Kotor - Lovćen. Radi se o projektu od izuzetnog značaja za Crnu Goru, posebno za njenu turističku ponudu. Investicije ove vrste i kompleksnosti, a posebno iznosa za realizaciju, važne su za svaku zemlju. Pregovori sa Vladom su nastavljeni. Posvećeni smo njihovom uspješnom završetku, pa se nadamo da će i ugovor biti potpisan u najskorije vrijeme - kazali su u ovoj kompaniji.

Iz ove kompanije su kazali da je konzorcijum Leitner - žičara Kotor 1350 vrlo zainteresovan za realizaciju ovog projekta i da će uložiti svu svoju ekspertizu investirajući 24,2 mil EUR, kako bi ovaj projekat doprinio unapređenju dalje prepoznatljivosti Crne Gore kao atraktivne turističke destinacije.

- Uvjereni smo da će žičara biti sama po sebi nova turistička atrakcija, koja će izazivati veliko interesovanje turista i naših građana, imajući u vidu da spaja najljepše predjele, crnogorske planinske i primorske prirodne ljepote. Specifičnost ovog projekta je i u tome što se realizuje u dvije opštine - u opštini Kotor, gdje se nalazi polazna stanica kao i dio stubova, i u opštini Cetinje, gdje je planirana izlazna stanica sa pratećim sadržajima. S obzirom na to da su ove dvije opštine nezaobilazna destinacija svakog turiste koji posjeti Crnu Goru, vjerujemo da će žičara doprinijeti daljem promovisanju naše zemlje i njene ponude - kazali su u kompaniji Novi Volvox.

Rok izgradnje žičare je 12 mjeseci od sticanja neophodnih pretpostavki za početak izgradnje, a rok za izradu pratećih sadržaja projektovan je na maksimalnih 36 mjeseci, s tim što konzorcijum smatra, kako su naveli, da se i ovi sadržaji mogu završiti u roku od godinu dana.

Vijesti pišu da se izgradnja ove žičare se pominje 20-ak godina, najčešće u predizbornim kampanjama.

Lokacija koncesije za izgradnju žičare Kotor - Lovćen određena je Prostornim planom posebne namjene za NP Lovćen. Predviđena koncesija za ovaj projekat je 30 godina, od datuma ispunjenja preduslova predviđenih u nacrtu ugovora o koncesiji. Taj period uključuje i vremenski period potreban za izgradnju žičare, koji se procjenjuje na jednu godinu, kao i operativni period u trajanju od preostalih 29 godina.

Prema analizi koncesionog dokumenta, koje je uradio nekadašnji MORT, ulaznice za vožnju žičarom bi koštale 15 i 20 eura, a ukupni godišnji prihod za sedam mjeseci, koliko bi radila žičara, iznosio između 3,7 i 4,7 miliona.

Na tender koji je početkom juna raspisao MORT mogao se prijaviti ponuđač koji je za posljednje tri fiskalne godine imao prosječnu pozitivnu dobit koja nije manja od pet miliona eura, kapital pet miliona eura i prosječni promet od najmanje 100 miliona.

Uslov je bio i da ponuđač (ili član konzorcijuma) ima ili je zaključio ugovor o konzorcijumu s licem koje ima iskustvo u izgradnji i opremanju najmanje jednog operativnog sistema žičare koji je izgrađen u posljednjih pet godina.

Planirana trasa žičare počinje od lokaliteta Dub, koji se nalazi na periferiji grada Kotora (u neposrednoj blizini ulaza u drumski tunel koji povezuje Kotor s Tivtom) i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen.

Minimalno investiciono ulaganje u žičaru i prateće sadržaje iznosi 18 mil EUR, a minimalni iznos koncesione naknade je 15% od ostvarenog profita na godišnjem nivou. Svi objekti i oprema nakon isteka perioda koncesije prelaze u vlasništvo države.

Kapacitet 1.000 putnika po satu

Iz kompanije Novi Volvox su kazali da je žičara kompleksan projekat koji počinje od lokaliteta Dub, koji se nalazi na periferiji Kotora i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1.350 metara nadmorske visine.

- Visinska razlika između polazne i krajnje stanice će biti 1316 metara. Žičara će biti dugačka nešto preko 3.900 metara, a imaće 20 stubova. Projektovani kapacitet je 1.000 putnika po satu, a žičara će imati 40 gondola u koje može stati po deset osoba. Sva oprema žičare biće proizvedena od renomiranog svjetskog proizvođača sistema žičara Leitner, kao i sistem upravljanja žičarom - kazali su iz kompanije novi Volvox.

U sklopu projekta, planirani su i određeni prateći sadržaji - suvenirnice, parking prostori i restoran sa vidikovcem na izlaznoj stanici Kuk.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.