NavMenu

Poljski Merkury Market kupuje 16 trgovinskih centara Emmezete u Srbiji i Hrvatskoj za 120 mil EUR?

Izvor: Jutarnji list Četvrtak, 23.09.2021. 15:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Poljski Merkury Market dovršava preuzimanje 16 trgovinskih centara Emmezete u Hrvatskoj i Srbiji od LCN Capital Partnersa u transakciji vrednoj oko 120 mil EUR, otkrio je hrvatski nedeljnik Lider. Reč je o transakciji za koju nijedna od uključenih strana nije dala službenu potvrdu, ali ona se, očigledno, spremala duže vreme, prenosi Jutarnji.

Merkury Market, jedan od najvećih trgovaca nameštajem, pokućstvom i građevinskim materijalom u srednjoj Evropi, osnovao je, naime, u februaru prošle godine svoju firmu u Hrvatskoj LCN EMZ Adria, čiji je direktor Andrzej Sitarz, ujedno i član Uprave Flibe d.o.o. koja, zapravo, predstavlja Emmezetu. Sitarz i predsjednik Uprave Flibe Slobodan Školnik upravljaju i firmom Emmezeta u Srbiji koja u svom sastavu ima pet robnih kuća, navodi se u tekstu.

Kao osnivač Fibe i Emmezete Srbija još se u pripadajućim registrima navodi francuska Conforama u sastavu Steinhoff Grupe, ali, prema navodima Lidera, Merkury Market kupuje Emmezetu od LCN Capital Partnersa.

Fliba, koja upravlja sa 11 trgovinskih centara Emmezete, ostvarila je u prošloj godini oko 870 miliona kuna prihoda, ima 670 zaposlenih, a u posljednje je tri godine ostvarila ukupno 53 milijuna kuna dobiti. Emmezeta Srbija ostvarila je u 2019. prihod od 29 mil EUR. Merkury Market osnovan je 1991., iz matične Poljske prvo se proširio na Slovačku, a regionalnu ekspanziju pojačao je 2015. kupovinom 18 trgovinskih centara Baumaxa u Češkoj. Sada će se jednim potezom proširiti i na Hrvatsku i Srbiju, navodi list.

Vlasnika Merkury Marketa Jana Papierza magazin Forbes redovno svrstava među 100 najbogatijih Poljaka, navodeći kako je reč o milijarderu (vrednost imovine merena u zlotima) koji je 1991. počeo biznis u rodnom Krosnom otvorivši skladište građevinskog materijala, a trenutno raspolaže sa 20 trgovačkih centara samo u Poljskoj.


Uz Sitarza, član Uprave LCN EMZ Adrije s sjedištem u Zagrebu je i Jerzy Jacek Papierz, koji upravlja Merkury Marketom u Slovačkoj. Hrvatska ćerka firma Merkury Marketa lani nije ostvarila prihode, ali je povećala kapital sa 20 tisuća na 51 milion kuna.

Preuzevši Baumaxove prodavnice u Češkoj, Merkury ih je preimenovao u svoje. Stoga će biti zanimljivo videti hoće li i Emmezeta doživeti sličnu sudbinu ili će nastaviti da posluje pod sadašnjim imenom. S druge strane, poljski Enterprise fond, koji je kupio trgovinski lanac Studenac i pekare Pan-Pek, na hrvatskom tržištu nije rebrendirao svoje akvizicije.

U Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj Merkury Market preporučuje svoju ponudu, između ostalog, time što na svojim policama plasira oko 55.000 proizvoda iz matične države, Nemačke, Španije i Italije. U svakom slučaju, Papierz se dosad pokazao uspešnim u preuzimanju biznisa u srednjoj Evropi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

21.04.2024.  |  Vesti

Sporazum sa MMF-om biće produžen na još najmanje dve godine

21.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.