NavMenu

Ovako izgleda pobedničko idejno rešenje paviljona Muzeja savremene umetnosti, sa proširenjem magacinskih kapaciteta (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 22.09.2021. 13:25
Komentari
Podeli
(Foto: Branko Stanojević, Ana Komnenić, Dimitrije Prelić, Andrea Stanković)
Prvu nagradu na konkursu, koji je Muzej savremene umetnosti u Beogradu raspisao za idejno rešenje paviljona, sa proširenjem magacinskih kapaciteta, dodeljena je autoru Branku Stanojeviću i saradnicima Ani Komnenić, Dimitriju Preliću, Andrei Stanković.

Vrednost prve nagrade je 800.000 dinara.

Konkursnim zadatkom predviđene su dve programske celine:

- paviljon (kafe restoran i prodavnica za prodaju suvenira muzeja i promotivnog materijala, knjiga i sl.);
- magacini.

Paviljon je projektovan tako da posetilac na njega nailazi kada izađe iz muzeja. Objekat je prizemni, sa jednom podzemnom etažom. U prizemlju se nalazi sala i bašta kafe-restorana, šank i pomoćni magacin restorana, kao i prodavnica koja zauzima krajnji deo sale.

Prodavnica ima svoj zasebni ulaz, a police-paneli imaju funkciju mobilnosti, tako se da u svakom trenutku njihovim pomeranjem može ostvariti celovitost sa restoranom. U sklopu prostora prodavnice nalazi se stepenište koje je komunikacija sa podzemnom etažom, gde se nalaze pomoćne prostorije prodavnice: magacin i toalet.

Iz sale restorana, sa desne strane šanka projektovano je stepenište za komunikaciju osoblja restorana, odnosno kuhinje koja je sa svojim pratećim sadržajima smeštena u podzemnoj etaži.

Transport hrane do sale restorana (šanka) i nazad predviđen je kuhinjskim liftom.

Sa druge strane šanka postoji stepenište, opremljeno i lift platformom za osobe sa otežanim kretanjem, kojima korisnici restorana mogu doći do toaleta koji su takođe smešteni u podzemnoj etaži.

Paviljonu se, osim nakon izlaska iz muzeja lako pristupa i okolnom stazom koja vodi od ulaza muzeja do javnog parkinga u ulici Ušće i keja na reci.

Objekat Paviljona se može u određenim trenucima koristiti kao izložbeni prostor ili prostor za promocije. Takođe, njegova specifična forma može omogućiti da kosina postane gledalište, a travnati deo između ulaza u muzej i paviljona pozornica.

Drugu projektovanu programsku celinu čini dodatni novi magacinski prostor, u smislu proširenja postojećih kapaciteta Muzeja savremene umetnosti.

Prema uslovima iz konkursa i određenoj preporučenoj zoni projektovanja dodatnih magacina, isprojektovan je podzemni jednoetažni objekat uz severoistočnu stranu objekta muzeja, te je sa njim direktno povezan komunikacijama sa postojećeg nivoa -1 muzeja.

Novi blok magacina ima i spoljni pristup i vezu sa već oformljenom postojećom stazom (rampom) kojom se pristupa postojećem nivou -1 muzeja. Ovakvim rešenjem obezbeđen je tehnički pristup za dovoz/odvoz izložbenog materijala i opreme, kao i potencijalni evakuacioni izlaz za korisnike ovog prostora direktno u spoljni prostor.

Druga nagrada u iznosu od 400.000 dinara dodeljena je autorima iz AKVS arhitekture, a treća, u iznosu od 200.000 dinara, projektantima NORMOTIC Beograd.

A.K.


Fotogalerija
Muzej savremene umetnosti - prva nagrada
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.