NavMenu

LoginEKO u Srbiji demonstrira primenu IT tehnologije u poljoprivredi - Organska proizvodnja na 4.000 hektara uz moto "Zdrava hrana za sve" (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 21.09.2021. 15:48
Komentari
Podeli
(Foto: Arhiva LoginEKO)
Kada počinješ od nule, najteži deo je naći dovoljno poljoprivrednog zemljišta, kažе za eKapiju Samo Login, osnivač i vlasnik fondacije Login5 iz Slovenije. Naime, kompanija LoginEKO, koja posluje u Srbiji, u užoj i široj okolini Zrenjanina kupila je više od 4.000 hektara zemljišta, na kojima planira da se bavi organskom proizvodnjom.

- Za Banat smo se odlučili, jer se tu pojavila prilika i jer ima povoljne uslove za poljoprivredu - dodaje.

U Srbiji su aktivni od 2016. godine. Počeli su sa, kako kažu, jednostavnim ratarskim kulturama: žitarice, leguminoze, suncokret. Na manjim površinama gaje heljdu, konoplju i druge kulture, kojima nije potrebno navodnjavanje, ali su neophodne za ljudsku ishranu.

- Uz to smo radili i sa usevima zelenišnog đubriva i pokrovnim usevima, kako zemljište ne bi ostajalo "golo" preko zime. Već tu se pokazalo da postoji ogromna prilika za poboljšanje, jer su nam preliminarni rezultati upotrebe pokrovnih useva pokazali da se na taj način može postići 40% povećanje proizvodnje u sledećoj sezoni - navodi Login.

Dodaje da je potrebno dosta ulagati u razvoj jednostavnih kultura, jer im je sada fokus na smanjenju zakorovljenosti i proizvodnji sopstvenog zelenog đubriva.

- Po meni je sopstvena proizvodnja zelenog đubriva nužna za postizanje održive proizvodnje. Najviše ekoloških farmi danas upotrebljava stajnjak, ali ni teoretski nije moguća masovna proizvodnja hrane za sve ljude na taj način. Pošto je naš moto "Zdrava hrana za sve", potrebno je da rešimo i taj izazov. Iz tog istog razloga nećemo se zaustaviti kod proizvodnje ratarskih useva. Sledeći će biti oni kojima je potrebno navodnjavanje, pa onda sve do povrtarstva i voćarstva - kaže sagovornik našeg portala.

Zeleno đubrivo važno za održivu proizvodnju (Foto: Arhiva LoginEKO)Zeleno đubrivo važno za održivu proizvodnju


IT tehnologija u razvoju poljoprivrede

Polovina svih saradnika projekta LoginEKO radi na razvoju IT tehnologija, koje će omogućavati jednostavniji rad poljoprivrednicima i bolje razumevanje svih njihovih akcija. Razvoj vođen podacima se već dugo primenjuje u drugim industrijama. To, jednostano rečeno, podrazumeva prikupljanje svih podataka.

- Mi u našem sistemu imamo dron snimke kroz sve faze rasta, podatke iz sopstvenih vremenskih stanica, izveštaje agronoma sa terena, analize zemljišta, analize biljnog materijala, analize proizvoda, tačne podatke o svim operacijama, gde znamo koji traktor je radio šta na kojem polju i to skoro u centimetar tačno. Na bazi tih podataka možemo analizirati šta su bili pravi razlozi za uspeh ili neuspeh proizvodnje. I to ne na nivou jednog polja, nego skoro na nivou kvadratnog metra – ističe Login.

Kako dodaje, kod razvoja vođenog podacima potrebni su svi oni koji se mogu prikupiti:

- Više podataka znači manju mogućnost da si nešto "promašio" i došao do pogrešnih zaključaka. Mi za sam razvoj skupljamo više podataka nego što bi bilo nužno, ako bi samo radili proizvodnju. Dobra strana takvog razvoja je da ćemo znati koji podaci predstavljaju minimum da bi svaki poljoprivrednik mogao da prati svoju proizvodnju.

Najbitniji nusproizvod razvoja je potpuna sledljivost: od semena, svih operacija, pa do konačnog proizvoda za potrošača, a sa time će se postići transparentnost.

- Transparentnost je bitna i stvara poverenje. Već danas kupci traže od nas podatke o analizama zemljišta i biljnog materijala. Ali mi smo u stanju da ponudimo puno više od toga. Mi možemo da pokažemo na kojoj njivi se gajio baš taj proizvod, koji su kupili, i sve šta se radilo na njemu kroz celu sezonu. U budućnosti će to pogotovo biti neophodno za svakog poljoprivrednika, ako želi postići dobru cenu za svoje proizvode -kaže sagovorik eKapije i napominje:

- Naš najbitniji proizvod je znanje i podelićemo ga sa svima besplatno, jer je to najbrži način da smanjimo uticaj poljoprivrede na okolinu.

Upotreba drona u proizvodnji (Foto: Arhiva LoginEKO)Upotreba drona u proizvodnji


IT alati kao jednostavni internet servisi

Razvoj kompanije prvenstveno je fokusiran na najveće proizvođače, ali sve vreme imaju u vidu kako bi takvu tehnologiju mogli da upotrebe i mali proizvođači. Svoje IT alate planiraju da ponude u obliku internet servisa, sve vreme pazeći da je njihova upotreba koliko je moguće jednostavna.

- Za razvoj nam je potrebna najnovija oprema, kako bismo imali sve podatke o operacijama, tako da kabina traktora ima skoro toliko displeja kao Nasina kontrola misije – duhovito opisuje Samo Login.

Napominje da bi sa smanjenom preciznošću mogli da rade i sa starijom opremom, ali da za njihove potrebe razvoja to nije moguće.

- Kako je poljoprivreda niskoprofitabilan biznis, poljoprivrednici su pažljivi i relativno spori u upotrebi neproverenih tehnologija. Ali mi smo najveći proizvođač poljoprivrednih IT tehnologija na svetu sa sosptvenom farmom i obrnuto. I baš to nam obezbeđuje brz razvoj - smatra Login.


U planu ekspanzija u IT sektoru Srbije

LoginEKO u Srbiji danas zapošljava 65 ljudi, a većina IT razvoja se za sada nalazi u inostranstvu. Planiraju gradnju ekonomija na obe lokacije sa sopstvenim laboratorijama i skladišnim kapacitetima.

- Planiramo ekspanziju u IT sektoru, jer u Srbiji ima dovoljno dobrih kadrova. Novi saradnici kod nas dođu zbog toga šta je naša namera - misija. Jer im je to bitno. I to je onaj pravi razlog, jer velike rezultate mogu postići i relativno male ekipe, ako rade srcem za ono u šta veruju. Mislim da smo našli već mnogo takvih, ali i da ih u Srbiji ima još – zaključuje razgovor za naš portal Samo Login.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
LoginEKO
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.