NavMenu

VIŠKOVIĆ: Planirane investicije u RS rebalansom povećane za 110 mil KM

Izvor: Capital Ponedeljak, 20.09.2021. 09:14
Komentari
Podeli

Radovan Višković (Foto: vladars.net)Radovan Višković
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da su planirane investicije za ovu godinu rebalansom budžeta povećane sa 40 na 150 mil KM, kao i da je povećana budžetska rezerva.

Podsjetivši da će Narodna skupština 28. septembra razmatrati po hitnom postupku Prijedlog rebalansa budžeta za ovu godinu, Višković je rekao da je Srpska uspjela da prikupi više od 236 mil KM izvornih prihoda nego što je planirano u budžetu za ovu godinu.

- Došlo je i do priliva 200 mil KM od Međunarodnog monetarnog fonda naših sredstava koja nisu nikakvo zaduženje niti trošak - rekao je Višković za RTRS.

On je istakao da planirani deficit po budžetu, koji je bio 326 mil KM, sada iznosi 116 mil KM, čime je oboren za 210 mil KM.

Višković je precizirao da su izdvajanja iz budžeta za plate povećana za 13,6 mil KM od planiranih, za socijalnu zaštitu za 21,7 mil KM, za penzije za 30 mil KM, za Kompenzacioni fond za 30 mil KM, za javne za investicije 100 mil KM, dok subvencije realnom sektoru iznose 7,7 mil KM u odnosu na tri miliona KM koja su bila u budžetu.

On je rekao da je planirano zaduženje u budžetu za ovu godinu bilo 845 mil KM, dok je rebalansom zaduženje svedeno na 636 mil KM ili 210 mil KM manje.

Višković je dodao da ukupno novo zaduženje Republike Srpske u ovoj godini iznosi 69 mil KM, dok je zaduženje od 636 mil KM iz ranijeg perioda.

On je naveo da je rebalansom budžeta predviđeno da od 1. oktobra svi nezaposleni demobilisani borci Vojske Republike Srpske od prve do pete kategorije koji su ostvarili pomoć od 100 KM imaju mjesečnu naknadu u skladu sa brojem mjeseci provedenih u zoni borbenih dejstava, kao i oni borci stariji od 60 godina.

Predsjednik Vlade Srpske je ocijenio da Srpska nije prezadužena i da njen javni dug iznosi 45,5%, a može ići do 60%.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.