NavMenu

Kako preslana hrana utiče na mozak

Izvor: eKapija Subota, 18.09.2021. 10:30
Komentari
Podeli
(Foto: PIxabay.com/Bru-nO)
Prethodna istraživanja pokazala su da je preslana hrana povezana sa gubitkom pojedinih moždanih funkcija. Međutim, uvek se smatralo da je to tesno vezano sa problemima koje izaziva povišeni krvni pritisak.

Sve je više činjenica koje pokazuju da presoljena hrana može pogubno uticati na naše zdravlje. Nova istraživanja su pokazala da ishrana bogata solju može imati nepovoljan efekat na rad mozga, pored već standardnih srčanih problema ili visokog krvnog pritiska.

Nova studija objavljena u časopisu "Nature Neuroscience" otkrila je da miševi hranjeni velikom količinom soli pokazuju znake opadanja mentalnih performansi i kognitivnih oštećenja zato što njihov mozak pokazuje nedostatke krvi. Nakon jedenja veoma slane hrane miševi su izgubili većinu svojih teško stečenih veština za rešavanje problema. Na kraju, oni su čak prestali da reaguju normalno na udarac po njihovom telu.

Utvrđeno je da se ova promena funkcije mozga dešava čak iako ishrana na bazi visokog unosa soli nije podigla krvni pritisak. Ovo ukazuje na to da se i nešto drugo dešava, osim već poznatih efekata koje ima so na zdravlje kardiovaskularnog sistema, prenosi bastabalkana.com.

- Mozak je zapravo glavna meta štetnih efekata soli. Studija je pokazala da miševi hranjeni visokom količinom soli razvijaju značajnu moždanu hipoperfuziju (smanjenje krvnog protoka u svim delovima tela) i duboku promenu u endotelnoj regulaciji cerebralne mikrocirkulacije, što dovodi do naknadnog kognitivnog oštećenja - stoji u studiji.

Da bi ovo otkrili, naučnici su grupu miševa hranili 8 do 16 puta više od uobičajenog unosa soli, a to je količina za koju istraživači kažu je uporediva sa najvećom mogućom količinom koju čovek može da podnese. Ovaj nalaz otkrio je smanjenje krvotoka i u korteksu i hipokampusu, što su dve važne regije mozga koje su povezane s pamćenjem i učenjem.

Nakon tri meseca ovakve ishrane miševi su postali dementni. Njihove moždane funkcije toliko su se smanjile da su tokom vremena izgubili sposobnost da identifikuju obične objekte. To je veoma poražavajuće za miševe koji su po svojoj prirodi veoma radoznali i vole da istražuju nove stvari.


Dalja istraživanja pokazala su da visoke doze soli u organizmu miševa izazivaju imuni odgovor u njihovom tankom crevu, što dovodi do povećane cirkulacije interleukina-17, zapaljenske supstance koja nepovoljno utiče na krvne sudove mozga.

Iako je ova studija sprovedena do sada samo na miševima, istraživači veruju da se velika količina soli verovatno isto pokazuje i na ljude. Prethodna istraživanja pokazala su da je suviše slana hrana povezana sa gubitkom funkcije mozga, međutim, to se uvek smatralo tesno povezanim sa problemima koje izaziva povišeni krvni pritisak. Sada, ovo istraživanje pokazuje jasniji mehanizam kako so može direktno da ugrozi rad i funkcije mozga.

U međuvremenu, pokušajte da ograničite unos natrijuma na manje od 2.300 miligrama dnevno, što je jednako količini koja stane u jednu kafenu kašičicu soli.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.