NavMenu

Vrhovni kasacioni sud razrešio dileme - Banke imaju pravo da naplaćuju troškove kredita

Izvor: eKapija Petak, 17.09.2021. 15:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stasique/shutterstock.com)Ilustracija
"Banke imaju pravo da naplaćuju premiju osiguranja kod NKOSK (Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita)", glasi pravni stav Vrhovnog kasacionog suda Srbije koji je donet na sednici od 16. septembra.

U odluci koja je objavljena na sajtu Vrhovnog kasacionog suda stoji i da banke prilikom naplate troškova moraju jasno da predoče tu obavezu korisniku kreditnih proizvoda.

- Pravno je valjana odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da plati banci premiju osiguranja kod NKOSK, pod uslovom da je ta obaveza jasno predočena korisniku kredita u predugovornoj fazi iskazivanjem ove vrste troškova kredita i njegovog procentualnog i nominalnog iznosa u ponudi - objavljeno je u odluci VKS.

Istovremeno, navodi se i da banka nije dužna da upozna korisnika sa načinom obračuna premije osiguranja.

- Banka nije dužna da korisnika kredita upozna sa strukturom i načinom obračuna premije osiguranja kredita - navodi se u odluci.

Zaključak je da banka ima pravo na naplatu troškova i naknada bankarskih usluga pri čemu se ta odluka ne može smatrati ništavnom.

- Banka ima pravo na naplatu troškova i naknada bankarskih usluga, pa odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da banci plati troškove kredita nije ništava pod uslovom da je ponuda banke sadržala jasne i nedvosmislene podatke o troškovima kredita. Troškovi obrade kredita i puštanja kredita u tečaj, kao i drugi troškovi koje banka obračunava korisniku prilikom odobravanja kredita ili koji su poznati na dan obračuna i koje banka obračunava korisniku u toku realizacije ugovora o kreditu, mogu biti iskazani u procentualnom iznosu i naplaćuju se samo kroz obračun efektivne kamatne stope. Banka nije dužna da posebno dokazuje strukturu i visinu troškova koji su obuhvaćeni zbirnim iznosom troškova kredita, navedenim u ponudi koju je korisnik kredita prihvatio zaključenjem ugovora o kreditu - navodi Vrhovni kasacioni sud u svom stavu objavljenom na sajtu suda.

Podsetimo, isti ovakav pravni stav usvojen je i 2018. godine, ali ga je svako tumačio na svoj način. Banke u svom interesu, a korisnici kreditnih proizvoda smatrali su ovakvo stanje ništavnim. Potvrdom ranijeg usvojenog pravnog stava sada su razrešene sve dileme oko tumačenja naknade troškova prilikom uzimanja kredita.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.