NavMenu

Šta se dešava sa telom nakon što samo sedam dana ne jedemo šećer?

Izvor: eKapija Petak, 17.09.2021. 11:36
Komentari
Podeli
(Foto: Flickr / Marco Verch Professional Photographer)
Slatkiši i hrana bogata šećerom omiljeni su mnogima od nas. Međutim, da li ste znali da ako izbacite šećer iz ishrane u telu se događaju značajne promene?

Prirodni šećeri koji se nalaze u voću, mleku i ostalim namirnicama dobri su za vaše zdravlje i možete ih unositi u većim količinama preko ovih namirnica. Međutim, industrijski obrađeni i rafinisani šećeri mogu biti velika opasnost. Njihovim izbacivanjem iz izhrane možete drastično poboljšati svoje zdravlje.

Ako se odlučite na izazov i odbacite šećer, dogodiće vam se brojne pozitivne promene, piše portal Zadovoljna.hr.


Šta se događa nakon prve nedelje?

Nakon što prestanete da konzumirate šećer na samo nedelju dana, u vašem telu dogodiće se jedna od dve stvari.

- Ako su u vašem ranijem načinu života dominirali prerađena hrana, sokovi, gazirana pića i šećeri, verovatno ćete i dalje biti u fazi detoksikacije.

Šećer je naposletku zavisnost, a većine zavisnosti ne možemo se rešiti ako pre toga ne osetimo određene simptome i prođemo kroz krizu. U prvih nedelju dana, a ako ste jeli jako puno šećera, onda i malo duže, možete osetiti žudnju za šećerom, teskobu, pa čak i depresiju u ozbiljnijim slučajevima.

Te posledice se obično smanjuju već nakon prve nedelje, ali zavisno od nivoa zavisnosti od šećera, mogu potrajati dodatnu nedelju ili dve.

- Ako je vaš unos šećera umereniji i ako ste se prebacili na ishranu bogatu proteinima, vlaknima i zdravim mastima, već nakon sedam dana trebalo bi da počnete da se osećate prilično dobro.

Bićete manje spori, količina energije tokom dana biće stabilnija, a popraviće se i vaše raspoloženje.


Šta se događa nakon mesec dana, a šta nakon godinu?

Nakon mesec dana bez šećera vaša želja za dezertima će nestati, a umesto toga pojačaće se žudnja za proteinima i lisnatim zelenilom.

Ako izdržite celu godinu bez šećera, poboljšaće vam se zdravlje. Telo će vam se prilagoditi na funkcionisanje na esencijalnim hranjivim sastojcima, a vrlo verovatno ćete izgubiti i kilograme.

Napominjemo da u sklopu jednog takvog stila života možete s vremena na vreme priuštiti nešto slatko. Cilj je većinu vremena jesti zdravo, ali ako povremeno u ishranu ubacite "slatki izuzetak", to ne bi trebalo da vas omete na vašem putu.

Kada se vaš organizam očisti od veštačkih šećera prestaćete stalno osećati glad, gubićete kilograme i vaša težina će se stabilizovari.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.