NavMenu

Majevica ujedinila pet opština u razvoju planinskog turizma - Trasirana biciklistička staza duga 80 km

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 16.09.2021. 16:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rocksweeper/shutterstock.com)Ilustracija
Razvoj planinskog turizma na Majevici sve je aktuelniji, a zahvaljujući trogodišnjoj saradnji opština iz TK i RS, odnosno Teočaku, Sapni, Čeliću, Loparama i Ugljeviku.

Saradnja je ostvarena na inicijativu OSCE-a u BiH. Planina Majevica je sa sadržajima i prirodnim bogatstvima idealno mesto za odmor, rekreaciju i uživanje u bogatoj gastronomskoj ponudi, kao i ruralni turizam.

Majevički i podmajevički kraj ima velike mogućnosti za razvoj turizma koji bi Majevicu pretvorio u turističku atrakciju.

- Mislim da ima više nego dobrih ideja, ali i ideja koje izlaze iz okvira koje smo mi zamišljali, što je dokaz da ovih pet opština ima jako dobru saradnju i dobru budućnost. Ideje koje se nameću idu dosta šire od samog turističkog razvoja Majevica - smatra Damir Gnjidić iz OSCE-a.

Za razvoj bilo kojeg turizma, pa i planinskog, potrebni su infrastruktura, oznake, signalizacija, a to sve je teži zadatak za opštine koje nisu baš razvijene. Međutim, uz zajednički rad pomaka ima.

- Mi male opštine, u okruženju velikih, ekonomski jačih, prostor za saradnju tražimo u međusobnoj komunikaciji. Mislim da je ovo dobar primer kako se može pokrenuti nešto i zajednički delovati i stvarati novi potencijali - ističe Željko Kerović iz opštine Lopare.

Dosadašnje aktivnosti su rezultirale trasiranjem biciklističke staze Via Majevica, koja se nalazi u svih pet opština i duga je gotovo 80 km. Potom je urađena zajednička veb-stranica Visit Majevica, za koju su zaslužni mladi iz pomenutih pet opština.

- Realizacijom ovih aktivnosti se stvaraju kavlitetniji odnosi između ovih pet opština iz oba entiteta. Sa druge strane, mlade ljude uključujemo u realizaciju sportskih i drugih aktivnosti - kaže Hanifa Selamović, članica Radne grupe iz Sapne.

Uskoro će biti objavljen i promotivni film "Majevica - druga priča", koji će pokazati sve prirodne i druge resurse kojima obiluju mesta oko ove planine. Osim toga, radi se i na pripremama za posete određenih donatora i definisanje zajedničkih projekata koji će biti prezentovani donatorima i agencijama.

Majevički kraj nudi niz društvenih aktivnosti, a neke od održanih su biciklistička trka "Via Majevica", rekreativna trka "Sapanjska biciklijada", potom smotra šljive, voćnih rakija i meda u Ugljeviku, koja je odlična prilika da domaći proizvođači predstave svoje proizvode, a popularno je i "Sapanjsko leto".

Posebno su atraktivne biciklističke avanture, koje su dobar način da upoznate kulturno-istorijske znamenitosti i pejzaže majevičkog kraja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.