NavMenu

Sa tržišta BiH povučene drvene bojice i lutka Frozen

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 16.09.2021. 16:11
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/padrinan)
Sa tržišta BiH povučene su drvene bojice kineskog proizvođača, jer sadrže veću količinu hroma od dozvoljene, kao i plastična lutka Frozen, jer predstavlja hemijski rizik, a potrošačima koji su kupili ove proizvode preporučuje se da ih prestanu koristiti i vrate uvozniku.

Kod drvenih bojica porijeklom iz Kine (COLOR PENCIL 24 colours KEYROAD), čiji je bar kod 954884546854, migracija hroma iz materijala ostruganog sa površine bojica je veća od dozvoljene, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Iz Agencije navode da dete može staviti bojicu u usta i cuclati je, pa se tako izlaže delovanju hroma koji može uzrokovati rak, senzibilizaciju, a može izazvati alergijske reakcije.

Plastična lutka Frozen (N28-22), takođe iz Kine, sa bar kodom 3870379033506, predstavlja hemijski rizik jer sadrži di - (2-etilheksil) ftalat u količini od 12,47 odsto, što nije u skladu sa odlukom o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za decu koji sadrže ftalate.

Uvoznici oba proizvoda preduzeli su mere povlačenja sa tržišta i njihovo uništavanje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.