NavMenu

Posete skadarskom biseru Virpazaru dobre, ali ni blizu onima iz 2019. - Gosti posebno vole gastronomske specijalitete i prirodne lepote

Izvor: Dan Četvrtak, 16.09.2021. 16:05
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Lubomirkin)
Za Virpazar kažu da je jezerski biser, i poslednjih godina bio je jedna od najposećenijih destinacija na Primorju na koju su hrlili turisti iz raznih krajeva sveta. Međutim, prošle i ove godine situacija je potpuno drugačija. Lani je promet bio zanemarljiv, ove godine daleko bolji, ali još uvek ne na zadovoljavajućem nivou, odnosno kao u 2019. godini.

Porodica Steva Đurovića iz Virpazara se bavi privatnim poslom u turizmu, i duže od 20 godina organizuje krstarenja Skadarskim jezerom. U posao su uključeni svi članovi familije, pa čak i baka Dragica koja ima 88 godina.

Prema rečima Marije Đurović, koja u porodičnoj firmi Lotours radi poslove bukiranja obilaska Skadarskog jezera brodićima, sarađuju s turističkim agencijama iz Crne Gore i inostranstva, tako da se čak i po godinu dana unaprijed rezervišu aranžmani za izlete.

- Od malih nogu sam s ocem u ovom poslu. Imamo osam čamaca, pet su kapaciteta 50 osoba i tri manja kapaciteta 10 do 15 osoba. Pretežno su bili turisti iz istočne Evrope, Ukrajinci, Rusi, Belorusi. Za kraj septembra i polovinu oktobra imamo najava dolazaka i Francuza, Njemaca i Austrijanaca, jer su to naši tradicionalni gosti, ali koliko će od svega toga biti ostvareno videćemo s obzirom na to da sve zavisi od korone i epidemioloških mera - kazala je Marija.

Dodaje da su veliku pomoć u poslu svih ranijih godina, istina ove godine manje, imali od svoje bake Dragice. Ona je od samog početka porodičnog posla s istim žarom spremala specijalitete iz tog kraja i oduševljavala goste.

- Baka je godinama na nogama u istom prostoru radila istim tempom, od jutra do ponoći, i uspevala je da svakog dana pripremi priganice za 300 ljudi. Za nju tokom leta nije bilo ni vikenda ni odmora. Do ove godine baba je pravila priganice za doček gostiju na brodu. Ove godine nije mogla, mada smo u međuvremenu kupili mašinu, pa je sada na zasluženom odmoru. Svaku priganicu je kroz ruku provukla. Dnevno je znala da za prigancie potroši 20 kilograma brašna. Nas decu je ona podigla, jer je majka jedno vreme radila u Budvi i putovala svakog dana - kaže Marija.


Promet 30% u odnosu na 2019.

– Što se tiče 2020. godine, to je bila užasna sezona, ostvareno je možda tri odsto prihoda u odnosu na 2019, godinu, koja je nama bila rekordna po prihodima i broju gostiju. Pre nego što se pojavila korona bilo je dobrih najava za sezonu, i krenuli smo s radom. Odradili smo nekoliko sedmica, i nakon toga je sve stalo. Naravno, nije bilo ni postsezone, i kako je korona napredovala sve rezervacije su otkazane. Za ovu godinu su najavljivali da će biti promet oko 60 odsto u odnosu na 2019. godinu, ali smatram da to nije moguće. Prema mojim proračunima, promet je oko 30 odsto u odnosu na 2019. - kaže Marija, ističući da za narednu godinu treba puno učiniti da Virpazar bude posećeniji i postane pravo turističko mesto.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.