NavMenu

Kraj Splavograda? - Na prodaju Lukas, Pirana i drugi kultni beogradski splavovi iz devedesetih

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.09.2021. 13:07
Komentari
Podeli
(Foto: Belgrade_City/Pixabay)
Splavovi su jedan od retkih simbola Beograda devedesetih koji su opstali sve do danas. Po njima prestonicu poslednjih godina prepoznaju stranci željni dobrog noćnog života, dok ih Beograđani pamte kao mesta ludih provoda u smutnim vremenima ratova i sankcija sa kraja prošlog veka.

Mnogi od njih uspeli su da prežive obračune kriminalaca, rekete, odmazde, požare i paljevine, tranziciju, smene generacija i promene muzičkih ukusa i trendova.

Sada, međutim, kovid i nedavno usvojeni stroži gradski propisi koji se tiču plutajućih objekata, mogli bi da "potope" neke od ovih kultnih mesta i tako označe kraj jedne ere.

Naime, Grad Beograd usvojio je početkom juna nova pravila za splavove u okviru Odluke o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji Grada. Prema rečima gradskog urbanice Marka Stojčića, dokument daje rok od dve godine vlasnicima da usklade gabarite splavova, pa tako visinom neće smeti da ometaju pogled na neki spomenik, npr.

Takođe, plan određuje i zone za postavljane splavova, plaćanje zakupa vodnog zemljišta, obavezne legalne priključke na vodovodnu i elektro mrežu, osiguranje od požara i brojne druge uslove, a određene su i kazne.

- Jedna od njih je i da vlasnici splavova neće moći da bacaju fekalije u reku. Verujem i da će, kada počnemo da naplaćujemo, polovina splavova nestati sa reka u roku od nekoliko meseci, jer sada ne plaćaju ništa, već drže mesta koja žele da preprodaju. Ostaće oni koji žele da rade – rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić nakon usvajanja Odluke.

Slučajno ili ne, tek, u poslednje vreme oglasnici se pune ponudama splavova, među kojima ima i zvučnih imena, a cene dostižu cifre veće i od pola miliona evra.

Tako se čuveni splav Lukas, poznat po "narodnjačkim" žurkama koji je iznedrio jedno čuveno ime folk estrade, ali i bio stecište "opasnih momaka" sa beogradskog asfalta, pa i poprište krvavih obračuna, prodaje se za 666.000 EUR.

U Art nekretninama, koja je posrednik u kupoprodaji, kažu da dugogodišnji vlasnik splav prodaje jer želi da se povuče iz toga posla. Kako su rekli u razgovoru za eKapiju, splav koji trenutno nosi naziv Uzbuna, jer je izdat, oglašen je pre oko četiri meseca.

- Zainteresovanih ima, a uglavnom su to Kinezi koji žele tu da otvore restorane. Na Lukasu je moguće otvoriti tri restorana. To je poslovni prostor na najjačoj lokaciji u Beogradu – kažu u Art nekretninama.

Inače, Lukas je oglašen upravo kao kultni splav i jedan od simbola Beograda 90-ih, smešten na Ušću, sa otvorenim pogledom na Kalemegdansku tvrđavu. Kako je navedeno, pruža mogućnost da se u jednom objektu obavljaju tri vrste delatnosti, s obzirom da se u potpalublju splava nalazi stan površine 229 m2 koji ima saunu, kupatilo, dnevni boravak i spavaće sobe, što je idealno za izdavanje stan na dan. U prizemlju je noćni klub površine 309 m2, a iznad je galerija na 2 nivoa površine 576 m2), opremljena za razne proslave i svadbe kapaciteta oko 250 osoba.

Osim Lukasa, pre nekoliko nedelja oglašena je prodaja još jednog kultnog beogradskog splava – splava Pirana kod Beogradskog sajma. U oglasu se navodi da je registrovan za ugostiteljstvo sa svim dozvolama i tehničkom dokumentacijom, a cena je 110.000 EUR.


Pirana je već menjala vlasnike, a pre sedam godina je i stradala u požaru.

Na prodaju je i poznati splav-brod Leonardo, usidren na nizvodno od brankovog mosta, preko puta Pobednika, otvoren sredinom devedesetih.

Kako navode u Agenciji Forma Tim koja posreduje u prodaji, ovaj splav površine 700 m2 ima dve sale i kapacitet oko 300 mesta, a zauzima dva mesta i nalazi se u zoni objekata koji ostaju i neće se pomerati. Oglašen je pre par dana i već ima zainteresovanih, domaćih kupaca, a cena mu je 200.000 EUR.

U ovoj agenciji za naš portal kažu da u poslednje vreme ima dosta prodaja splavova, uglavnom manjih koji rade kao ugostiteljski objekti, i dodaju da dosta splavova u Beogradu nema registrovano mesto.

- Ne znam da li postoje tri splava koja imaju plaćeno mesto. Uglavnom su to "divlja" mesta i sada su verovatno zaključili da je bolje da prodaju na vreme. Međutim, i korona je za većinu razlog prodaje, jer ne rade kapacitetom kojim su radili pre – navode u agenciji Forma Tim.

Prema njihovim informacijama, od letos se prodaju tri-četiri manja splava-restorana u bloku 70 na Savskom keju, kao i dosta splavova koji se izdaju kao "splav na dan" sa Makiške strane.

Najzad, još jedan poznati splav-restoran, koji se nalazi na Zemunskoj keju, prodaje se po ceni 450.000 EUR, sa kompletnim inventarom i razrađenim poslom. Sudeći po fotgrafijama iz oglasa, reč je o splavu Malevilla, otvorenom 1993. godine, koji je osim po ribljim specijalitetima poznat i po tome što ga je svojevremeno rado pohodio i hvalio njihove šnicle od soma sadašnji predsednik, a tadašnji premijer Srbije, Aleksandar Vučić.

B. Petrović


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.