NavMenu

Počela izgradnja jedinstvenog Parka ćirilice u Bajinoj Bašti - Uskoro i početak izgradnje Muzeja ćirilice

Izvor: Drina info Četvrtak, 16.09.2021. 12:09
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/ILIA NEZNAEV)
U centru Bajine Bašte juče je počela izgradnja Parka ćirilice, prvog takvog parka koji se gradi na prostoru srpskih zemalja. Simbolično, na državni praznik kojim se želi osnažiti srpsko jedinstvo, u Bajinoj Bašti su počeli radovi na izgradnji parka posvećenog pismu koje povezuje sve Srbe ma gde oni živeli i koje je jedan od ključnih elemenata srpskog nacionalnog identiteta. Novinarima su se prilikom početka radova obratili predsednica opštine Bajina Bašta, Vesna Đurić i inicijator izgradnje ovog parka Siniša Spasojević.

Podsećamo da su u martu ove godine odbornici Srpske radikalne stranke Siniša Spasojević i Ivan Marković u Skupštini opštine Bajina Bašta podneli inicijativu za imenovanje i uređenje Parka ćirilice. Inicijativu je prihvatilo Opštinsko veće, obezbeđena su sredstva u budžetu za tu namenu i posle sprovedene procedure javne nabavke najpovoljniju ponudu za izgradnju dao je konzorcijum preduzeća Radmont DOO i Smart Electric. Rok za završetak radova je 90 dana, a vrednost je 8.787.774, 00 dinara bez PDV-a.

Izgradnjom Parka ćirilice nastavljaju se aktivnosti u opštini Bajina Bašta na promociji i zaštiti nacionalnog pisma, koje su započete usvajanjem Deklaracije o zaštiti i negovanju ćirilice i zasnivanjem manifestacije Ćirilične baštine koja je za kratko vreme postala veoma prestižna na kulturnom nebu Srbije. Sledeći korak koji je danas najavljen je izgradnja Muzeja ćirilice, na mestu škole u Rači, u blizini srednjovekovnog prepisivačkog i kulturnog centra, manastira Rače.

Predsednica opštine Bajina Bašta, Vesna Đurić, izjavila je da posle usvajanja Deklaracije o zaštiti i negovanju ćirilice, zasnivanja manifestacije Ćirilična baština danas u centru grada počinjemo i izgradnju i opremanje parka posvećenog našem nacionalnom pismu. Na današnji državni praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kad se u skupštinama Srbije i Republike Srpske usvaja Zakon o zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma najavljujemo i ulazak u proceduru otvaranja Muzeja ćirilice u Bajinoj Bašti.

- Smatramo da Bajina Bašta kao mesto gde je postojala čuvena Račanska prepisivačka škola pri manastiru Rača, kao opština koja je u proteklih nekoliko godina najviše učinila na promociji i negovanju ćirilice, a u skladu sa Nacionalnom strategijom u kulturi i namerama države da se maksimalno posveti očuvanju ćirilice ima smisla da počnemo gradnju objekta gde će se proučavati istorijat ćirilice ali i raditi na merama za njeno očuvanje i na naučnoj osnovi baviti se ćirilicom i srpskim jezikom i pismom. O ovim planovima upoznaćemo nadležno ministrastvo i nadamo se njihovoj pomoći da u blizini manastira Rače dobijemo nacionalni centar posvećen ćirilici. – izjavila je predsednica opštine Bajina Bašta.

Jedan od inicijatora izgradnje Parka ćirilice, kao i autor Deklaracije o zaštiti i negovanju ćirilice u opštini Bajina Bašta, Siniša Spasojević, izjavio je da mu je drago što je prošlo manje od šest meseci od icijative i ideje o pravljenju ovakvog parka do otpočinjanja izgradnje i da se nada da će radovi biti završeni u predviđenom roku i kvalitetno tako da budu na ponos svih Bajinobaštana.

Izuzetno mi je zadovoljstvo što je Bajina Bašta prvo mesto na prostoru svih srpskih zemalja koje će imati park posvećen nacionalnom pismu. Cilj nam je da ovo bude lepo uređen deo u centru grada koji će promovisati ćirilicu ali i domete Račanske prepisivačke škole. – izjavio je Spasojević.

On je rekao da mu je drago što danas kad počinju radovi na Parku ćirilice skupštine Srbije i Republike Srpske usvajaju Zakon o zaštiti i negovanju ćirilice ali i naveo da je još dosta napora potrebno da bi ćirilica imala status kakav zaslužuje. Spasojević je poželeo da i ovaj Park ćirilice bude mesto koje će podsećati da je jedini način za zaštitu našeg pisma njegovo stalno korišćenje, na svakom mestu i u svakoj prilici.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.