NavMenu

OIE Srbija 2021: Kako projekti obnovljive energije izgledaju u praksi? - Teško do građevinske dozvole za vetropark

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.09.2021. 10:35
Komentari
Podeli
Damir Dimitrijević - moderator, Emmanuel Van Vyve, Marko Liposcak, Aleksandar Jakovljević i Bonnie Norman (Foto: Print screen / Zoom)Damir Dimitrijević - moderator, Emmanuel Van Vyve, Marko Liposcak, Aleksandar Jakovljević i Bonnie Norman
Komplikovan proces izdavanja građevinskih dozvola za vetroparkove, ali i strogi zahtevi za dozvole za rad, prepreke su sa kojima se suočavaju investitori u našoj zemlji. Pohvaljuju jasno definisane datume, koji se tiču donošenja podzakonskih akata koja će regulisati odredbe zakona, ali i najavljene aukcije.

Ovo je na konferenciji OIE Srbija 2021 rekao Emmanuel Van Vyve, direktor poslovnog razvoja belgijske kompanije Elicio, napominjući da u Srbiji imaju vetroparkove ukupnog kapaciteta 50 MW, koji su već operativni - Malibunar i Alibunar.

- Imamo još 200 megavata u ranoj fazi planiranja. U pitanju su različiti projekti, nadam se da ćemo biti spremni za aukcije - dodao je Van Vyve.


Projekat Pupin - proširenje Kovačice

Marko Liposcak, direktor poslovnog razvoja izraelske kompanije Enlight, predstavio je projekat Pupin, koji je proširenje vetroparka Kovačica.

- Lako smo dobili dozvolu, jer smo iskoristili do sada stečena iskustva, tako da smo optimistični po pitanju razvoja projekata OIE u Srbiji. U početku je bilo je dosta nejasnoća, ali su procesi sada dosta dobro postavljeni. Novi izazovi su u vezi sa tim kako strukturirati investicije, plasirati enegiju u mrežu, u smislu nove regulative i aukcije i kako uklopiti u razumno jeftin paket za investiranje - naveo je Liposcak.

Istakao je i da je važno da se projekati razvijaju lokalno, kao i da je taj tim dovoljno kompetentan. Napomenuo je i značaj prediktivnosti - da se zna šta država želi i koji su ciljevi, kao i kako da se do toga dođe.

- Što se tiče regiona, države su tehnički dobro povezana, a cene variraju minimalno. Potrebno ih je povezati i tržišno. Potrebno je podići nivo znanja manjih tržišta, posebno kada je reč o proceni rizika - zaključio je Marko Liposcak.


Biomasa potencijal za zapošljavanje hiljada ljudi

Predsednica E3 International (E3I) Bonnie Norman govorila je o značaju biomase, navodeći da je fokus na restauraciji zemljišta.

- U Srbiji postoji 1,6 miliona hektara degradiranog i zapuštenog zemljišta, gde ne može da se proizvodi hrana, isto kao i na deponijama. To je slučaj sa Vojvodinom, kao i u Kolubarskom okrugu, gde radimo veliki projekat - navela je.

Podsetila je da biomasa i bioenergija imaju za cilj poboljšanje kvaliteta vazduha, ali i da su potencijal za zapošljavanje hiljada ljudi.

- Bioenergetski zasadi se isplaćuju za dve do tri godine. Potrebno je malo održavanja, a imaćete jako veliki tok novca, što je poljoprivrednicima veoma zanimljivo - istakla je Norman.

Elektroprivreda Srbije tranziciju ka OIE sagledava kao realnu i održivu, i takvi će biti i planovi i transformacija proizvodnog portfolija, rekao je direktor za strategiju JP EPS Aleksandar Jakovljević tokom konferencije OIE Srbija 2021, a o planovima čitajte u zasebnom tekstu.

Konferencija OIE Srbija 2021 održala se u Beogradu, 15. septembra, a organizatori su bili Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije (OIE Srbija), u saradnji sa generalnim partnerom Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Poslovni portal eKapija bio je medijski sponzor.

Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.07.2024.  |  Industrija

Vlada Srbije donela uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostorng plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit "Jadar". Kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.