NavMenu

Branislav Nedimović najavio "revolucionarne" promene penzijskog osiguranja poljoprivrednika - U planu uvođenje novog sistema uplate doprinosa

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.09.2021. 09:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Budimir Jevtic/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će zakonska rešenja, koja su u pripremi, u oblasti penzijskog osiguranja poljoprivrednika "napraviti revoluciju".

Govoreći o poljoprivrednim penzijama i velikom dugu poljoprivrednika za penzijsko osiguranje, on je rekao da se radi na rešavanju ovog problema i ocenio da će novi pravni okvir definisati drugačiji sistem uplate doprinosa koji će biti u skladu sa ekonomskom snagom gazdinstva.

- Ne mogu se plaćati isti iznosi za penzijske doprinose ako imate dva hektara ili 200 hektara. Ukoliko budu želeli, poljoprivrednici će moći da uplaćuju i više, ali minimum koji će plaćati, ako žele penziju će biti pravedan i proračunat tako da ima smisla i ne poručuje mladima da izbegavaju obaveze - rekao je Nedimović u intervjuu za dnevni list Kurir, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Vlade Republike Srbije.

Govoreći o stanju u poljoprivredi usled uticaja vremenskih nepogoda, Nedimović je rekao da je suša uzela danak te da je umanjenje prinosa neminovno, ali da možemo očekivati proizvodne rezultate koji su na nivou desetogodišnjih prosečnih prinosa.

Navodeći situaciju sa konkretnim kulturama on je istakao da će se rod kukuruza kretati od šest do sedam tona po hektaru, što je ocenio kao zadovoljavajuće.

- Prinos soje će biti ispod višegodišnjeg proseka, tj. oko dve tone po hektaru, a kod suncokreta rezultati žetve koja je počela krajem avgusta, ukazuju na veoma veliki raspon u prinosima, koji se kreću od 1,8 do 3,6 tona po hektaru - rekao je Nedimović.

Kada je reč o zahtevima za korišćenje sredstava iz IPARD fondova, naveo je da je do sada odobreno više od 725 zahteva, vrednih skoro 65 mil EUR i da je samo na poslednji javni poziv stiglo još 126 zahteva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.02.2024.  |  Građevina

Obustavljen tender za projektanta autoputa kroz Južni Banat, pa najavljena gradnja veze "brze saobraćajnice" Beograd-Vršac-Vatin i novog graničnog prelaza Vatin

Tender za izradu idejnog projekta auto-puta kroz Južni Banat, od Pančeva preko Vršca do granice sa Rumunijom (granični prelaz Vatin), obustavljen je pet dana nakon objavljivanja u novembru prošle godine. Kako je navedeno u obrazloženju odluke Puteva Srbije od 20. novembra 2023, za tom javnom nabavkom je "prestala potreba" i ona neće biti ponavljana u toku iste budžetske godine, odnosno u narednih šest meseci. Istovremeno, u planu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.