NavMenu

Šri Lanka uvela zabranu veštačkog đubriva zarad proizvodnje organske hrane - Posledice po poljoprivredu, nezamislive

Izvor: B92 Nedelja, 12.09.2021. 17:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrzej Wilusz/shutterstock.com)Ilustracija
Šri Lanka ima ambiciju da postane prva država na svetu u kojoj je 100 odsto hrane iz organske proizvodnje.

Međutim, ova odluka direktno utiče na poljoprivrednike i preti da uništi značajan udeo ionako krhke ekonomije Šri Lanke, prenosi Al Jazeera.

Predsednik Šri Lanke Gotabaja Rajapaksa zabranio je hemijska đubriva ove godine kako bi omogućio ispunjenje političkog plana po kojem se daje prednost dominantno organskom uzgoju. Međutim vlasnici plantaža čaja predviđaju da bi usevi mogli da propadnu već u oktobru, a cimet, biber i osnovne namirnice, poput pirinča, takođe se suočavaju sa problemima.

Majstor za pripremu čaja Herman Gunaratne, jedan od 46 stručnjaka koje je Rajapaksa odabrao za vođenje organske revolucije, plaši se najgoreg.

- Zabrana je dovela industriju čaja u potpuni haos - rekao je Gunaratne na svojoj plantaži u Ahangami, na brežuljcima 160 km južno od Kolomba. "Posledice po zemlju su nezamislive."

Ovaj 76-godišnjak, koji uzgaja jedan od najskupljih čajeva na svetu, strahuje da će prosečni godišnji rod Šri Lanke od 300 miliona kilograma biti prepolovljen ako vlada ne promeni zauzeti kurs.

Šri Lanka je trenutno u nezavidnoj ekonomskoj situaciji zbog krize izazvane pandemijom sa bruto domaćim proizvodom koji se prošle godine smanjio za više od 3%, a nadu vlade u povratak rasta pogodio je novi talas koronavirusa.

Bezbednost hrane "ugrožena"

Čaj je najveći pojedinačni izvozni proizvod Šri Lanke, koji donosi više od 1,25 mlrd USD godišnje, što čini oko 10 % izvoznog prihoda zemlje.

Rajapaksa je došao na vlast 2019. obećavajući subvencionisano strano đubrivo, ali je napravio zaokret, tvrdeći da poljoprivredne hemikalije truju ljude.

Gunaratne, čiji se čaj Virgin White prodaje za 2.000 dolara po kilogramu, uklonjen je prošlog meseca iz Radžasakine radne grupe za zelenu društvenu ekonomiju nakon neslaganja sa predsednikom.

On kaže da cejlonski čaj u zemlji ima jedan od najnižih hemijskih sadržaja od svih čajeva i ne predstavlja opasnost.

Rod čaja dostigao je rekordnih 160 miliona kilograma u prvoj polovini 2021. godine, zahvaljujući dobrom vremenu i starim zalihama đubriva, ali je berba počela da opada u julu.

Sanat Gurunada, koji upravlja organskim i klasičnim plantažama čaja u Ratnapuri, jugoistočno od Kolomba, rekao je da će, ako se zabrana nastavi, "usevi početi da se ruše do oktobra, a izvoz ćemo ozbiljno ugroziti do novembra ili decembra".

On je rekao agenciji AFP da njegova plantaža održava organski deo za svrhe turizma, ali da to nije održivo.

Gurunada dodaje da organski čaj košta 10 puta više, a tržište je ograničeno.

Va Vijevardena, bivši zamenik guvernera centralne banke i ekonomski analitičar, nazvao je organski projekat "snom sa nezamislivim društvenim, političkim i ekonomskim troškovima".

Rekao je da je bezbednost hrane Šri Lanke "ugrožena" i da se bez strane valute "pogoršava iz dana u dan".

Poslovi u igri

Stručnjaci kažu da je problem sa pirinčem takođe akutan dok uzgajivači povrća održavaju skoro svakodnevne proteste zbog smanjenja žetve i useva pogođenih štetočinama.

- Ako budemo proizvodili potpuno organski, izgubićemo 50% useva, (ali) nećemo dobiti 50 odsto veće cene - rekao je Gunaratne.

Vlasnici plantaža čaja kažu da bi povrh gubitka zarade, neuspeh useva izazvao ogromnu nezaposlenost, jer se lišće čaja i dalje bere ručno.

- S kolapsom čaja, radna mesta tri miliona ljudi biće ugrožena - navodi se u saopštenju Udruženja vlasnika fabrika čaja.

Ministar plantaža Ramesh Pathirana rekao je da se vlada nada da će obezbediti organski kompost umesto hemijskog đubriva.

- Naša vlada je posvećena pružanju nečeg dobrog industriji čaja, što se tiče đubriva - rekao je on za AFP.

Poljoprivrednici kažu da će organski pogon uticati i na izvoz cimeta i bibera iz Šri Lanke.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, Šri Lanka snabdeva 85% svetskog tržišta cejlonskim cimetom, jednom od dve vodeće vrste začina.

Ipak, Rajapaksa ostaje uveren u svoj kurs, rekavši na nedavnom samitu UN da je uveren da će njegova organska inicijativa osigurati "veću bezbednost hrane i ishranu" Šri Lankancima.

On je pozvao druge zemlje da prate potez Šri Lanke "hrabrim koracima potrebnim za održivu transformaciju svetskog sistema hrane".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.