NavMenu

Srbija pokrenula novu energetsku politiku - Za derkabonizaciju važna uloga nevladinog sektora

Izvor: eKapija Subota, 11.09.2021. 09:12
Komentari
Podeli
(Ilustracija)Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, razgovarala je sa predstavnicima Centra za ekologiju i održivi razvoj o važnosti učešća nevladinih organizacija u izradi strateških dokumenata u oblasti energetike.

- Verujem da postoji zajednički interes u procesu energetske tranzicije i da je važno da Ministarstvo i nevladin sektor sarađuju na tom putu i da vidimo kako da imamo održivu energetiku, da budemo energetski bezbedni i kako će se to odraziti na ekonomiju i na konkurentnost. Inicirala sam sastanak, jer je važno da razgovaramo sa svima koji se bave pitanjima u vezi sa energetskom tranzicijom. Postoje radne grupe za izradu nacionalnog integrisanog plana za klimu i energetiku i Strategije razvoja energetike, za energetsko siromaštvo, u kojima su i članovi organizacija civilnog društva - rekla je Mihajlovićeva, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

Ona je rekla da je Ministarstvo pokrenulo novu energetsku politiku, da postoji prostor za saradnju sa svima, jer je neophodan širi društveni konsenzus o tome u kom pravcu idu srpska energetika i rudarstvo.

- Uspeli smo da u rekordnom roku donesemo novi zakonodavni okvir, do oktobra će biti završena sva podzakonska akta. Naš plan je da do 2040. godine imamo minimum 40% energije dobijene iz OIE i da napravimo akcioni plan o povećanju kapaciteta koji koriste obnovljive izvore u narednih 20, 30 godina. Nema energetike i rudarstva bez zaštite životne sredine i taj princip nije samo deklarativan, nego se sprovodi u svemu što radimo - rekla je ona.

Zvezdan Kalmar, koordinator CEKOR-a, rekao je da postoje značajni segmenti u radu Ministarstva koje ova organizacija podržava i da se nada da će postojati prostor za aktivnije učešće u izradi strateških dokumenata i saradnju sa Ministarstvom.

- Godinama radimo istraživanja sa namerom i nadom da naša elektroprivreda i srpska energetika budu i dalje šampion u regionu, ali u skladu sa svetskim tokovima i socioekonomskim i ekološkim standardima. Želimo da doprinesemo dekarbonizaciji Srbije, da se maksimalno ubrza proces energetske tranzicije i da se što pre uveća broj kapaciteta koji ne emituju štetne gasove. Podržavamo Ministarstvo u određenim koracima koje pravi i smatramo da postoji prostor za dalju saradnju - rekao je Kalmar.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.