NavMenu

Evo kako će izgledati budući privredni kompleks Carinarnice Luke Beograd - Savremena pametna zgrada na 5.000 m2, punjači za vozila i hladnjače, mini solarna elektrana (FOTO)

Izvor: eKapija Subota, 11.09.2021. 10:29
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Francesco Scatena)
JKP Parking servis započelo je radove na izgradnji još jedne poslovne zgrade u novom kompleksu Terminal 2 u Bloku 42, gde će biti smeštena Carinarnica Luke Beograd, čime će se težak kamionski saobraćaj izmestiti iz centra grada. Kad radovi budu završeni Međunarodni terminal imaće savremenu pametnu zgradu površine oko 5000 m2, navodi se u saopštenju Parking servisa.

Terminal Parking servisa postao je tokom vremena najsavremeniji međunarodni Logistički centar na Balkanu. Sastoji se od Terminala 1 kroz koji godišnje prođe više od 150.000 kamiona, sa 300.000 obrađenih carinskih deklaracija i novoizgrađenog Terminala 2, pa se kompleks sada prostire na 12 hektara. Na Terminalu 2 su izgrađene saobraćajnice, parking za 263 vozila i tri poslovna objekta, u koje će se useliti službe za prenos i održavanje vozila Parking servisa, kao i ispostava Uprave Carina, sa šalter salom za rad sa strankama.

(Foto: JKP Parking servis/printscreen)


- U Logističkom centru Parking servisa godišnje se ocarini roba u vrednosti od 3 mlrd EUR. Kroz Međunarodni terminal nekada dnevno prođe i po 500 kamiona, ali su mnogi kamioni carinili robu i u centru grada. Izgradnjom nove carinarnice i povećanjem kapaciteta parkinga za kamione oni će se preseliti na Terminal 2, u neposrednoj blizini auto-puta. Neophodnost zaštite životne sredine bio je važan motiv prilikom izgradnje novog kompleksa. Tako je na putničkom parkingu, instaliran punjač za elektro-vozila, a na parkingu za teretna vozila postavljeni su punjači za potrebe hladnjača. Električna energija u novoizgrađenim objektima dobijaće se putem solarnih panela, koji će biti postavljeni sledeće godine - rekao je Andrija Čupković, direktor JKP Parking servis.

U cilju zaštite životne sredine i smanjenja zagađenja na Terminalu 1 je planirana izgradnja nove kotlarnice na gas za grejanje svih objekata, koja će zameniti postojeću kotlarnicu na mazut.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.