NavMenu

Pokrajinska vlada izdvojila 300 miliona dinara za obnovu Sremskih Karlovaca i revitalizaciju kulturnog turizma

Izvor: eKapija Utorak, 07.09.2021. 12:49
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandra Kekić / eKapija)
U Sremskim Karlovcima održana je konstitutivna sednica Odbora za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca, na kojoj je dogovoreno da se formira tim koji će izgraditi trogodišnji plan obnove i razvoja centra naše istorije, duhovnosti i kulture.

- Okupili smo se da bismo zajednički sagledali dosadašnje rezultate i nastavili sa obnovom Sremskih Karlovaca, uz novi trogodišnji program obnove kulturno-istorijskog nasleđa, ali i uz program podsticaja razvoja i drugih segmenata života i rada - izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Pokrajinske Vlade.

Zajedno s vladikom sremskim Vasilijem, Mirović i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković obišli su Rimokatolički župni ured, Sabornu crkvu, Patrijaršijski dvor i Biblioteku.

- Završili smo sanaciju fasade Sabornog hrama, u toku su radovi na rekonstrukciji Rimokatoličkog župnog ureda, nastavljamo s radovima i na obnovi fasade Patrijaršijskog dvora - izjavio je Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, u toku je i priprema projektne dokumentacije za brojne infrastrukturne sadržaje u ovoj opštini.

- Uveren sam da ćemo u godinama pred nama učiniti sve da Sremske Karlovce, naše najsjajnije i najznačajnije kulturno nasleđe, oživimo i obnovimo - izjavio je Mirović.

On je podsetio da je Pokrajinska vlada, putem Budžetskog fonda za Sremske Karlovce, izdvojila gotovo 300 miliona dinara za fazu obnove koja je u toku.

- Ono na čemu ćemo insistirati prilikom donošenja tog programa jeste da napravimo korak dalje, a to je da Sremski Karlovci dobiju kulturni centar koji bi obuhvatio sve aspekte kulture, mogućnost održavanja pozorišnih predstava, likovnih događaja, muzičkih sadržaja i festivala, ali koji bi mogao da se pretvori i u bioskopski prostor - izjavila je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Prema rečima ministarke Gojković, to je ono što je potrebno Karlovcima i što bi pratilo savremene tokove stvaranja kulturnog turizma i jednog, kako je rekla, održivog razvoja ovog zaista prelepog mesta.

Vladika sremski Vasilije zahvalio je Vladi Republike Srbije i Pokrajinskoj vladi, jer su – kako je kazao – dali ogroman doprinos da bude usvojen Zakon o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticaju razvoja Sremskih Karlovaca.

- Ovde se nalazi kultura našeg naroda, ovo je jedan dragulj koji moramo sačuvati - izjavio je vladika sremski Vasilije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.