NavMenu

Zbog nedostatka radne snage Zijin traži radnike širom Srbije - Prosečna plata u kompaniji 98.000 dinara

Izvor: Beta Utorak, 07.09.2021. 12:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dalton Dingelstad/shutterstock.com)Ilustracija
Kompnija Serbia Zijin Copper će zbog nedostatka brojnih kadrova sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje filijale u Boru, u četvrtak, 9. septembra održati u Zaječaru prezentaciju slobodnih radnih mesta. Skup će biti u zgradi Gradske uprave a svi zainteresovani treba da sa sobom ponesu odštampanu biografiju (CV).

Kako pišu lokalni mediji, obrazovni profili koji su potrebni kineskom poslodavcu su mašinske i elektro struke - tehničari, bravari, metalostrugari, automehaničari, elektrotehničari, elektroničari, vozači teških teretnih vozila i kamiona, bageristi, geometri, manevristi i mašinovođe.

Zijinu su potrebni i visokoobrazovni profili - diplomirani ekonomisti, pravnici, inženjeri elektronike, mašinstva, rudarstva i ostali diplomirani stručnjaci iz oblasti elektrotehnike, mašinstva i rudarstva.

Direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) filijale u Boru Lidija Načić rekla je da je ova aktivnost Zijina usmerena ka drugim gradovima u "komšiluku" jer u Boru ne postoje kadrovi za određena zanimanja, a koja će sada, ili u dogledno vreme, biti potrebna kineskoj kompaniji.

- U filijali u Boru, recimo, nema evidentiranih mašinskih i elektro-inženjera, a nema nijednog pravnika sa pravosudnim ispitom koji čeka posao - rekla je Načić.

Prema njenim rečima, Zijin je do sada zaposlio oko 1.600 mladih Borana sa evidencije NSZ.

U Zijinu su za portal Istmedia ranije potvrdili da u toj kompaniji trenutno radi oko 2.500 Kineza, mahom građevinskih radnika, ali da su oni zaposleni preko drugih kompanija po ugovoru, budući da u Srbiji ne postoji dovoljno građevinaca.

- Svi oni će se vratiti kući kada budu završeni građevinski poslovi i niko ne treba da se plaši za svoje radno mesto - rečeno je Ist mediji.

Zbog nedostata određenih kadrova Zijin se okrenuo tržitu radnika na celoj teritoriji Srbije, i već su zaposlili jedan broj stručnih kadrova iz Niša i Zaječara, a brojni studenti završnih godina sa državnog Tehničkog fakulteta u Boru, u Zijinu su na profesinalnoj praksi, uz učenje kineskog jezika.

Borska javna komunalna preduzeća već duži period imaju problem sa manjkom radnika jer su mnogi napustili firme i zaposlili se u Zijinu u kojima su zarade daleko iznad republičkog proseka.

Prosečna neto zarada u toj kompaniji je u prvoj polovini ove godine iznosila 98.774 dinara, odnosno 7,8% više nego prošle godine i 19,3% više nego 2019. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.