NavMenu

Topla voda sa krova - Opšta bolnica u Jagodini uvodi solarne kolektore

Izvor: eKapija Utorak, 24.08.2010. 14:09
Komentari
Podeli

Opšta bolnica u JagodiniOpšta bolnica u Jagodini

Opšta bolnica u Jagodini odlučila je da instalira solarne kolektore koji će dosadašnju potrošnju energije umanjiti za 30 do 40%, odnosno obezbediti besplatnu sanitarnu toplu vodu tokom četiri do pet meseci godišnje.

- Zahvaljujući solarnim kolektorima, koji će biti postavljeni na ovoj zdravstvenoj ustanovi, sunčeva enrgija će se maksimalno koristiti u junu, julu, avgustu i septembru, a samo u najhladnijim mesecima bolnica će koristiti parni kotao, koji je do sada obezbeđivao toplu vodu. Investicija, vredna oko 100.000 EUR, trebalo bi da se isplati za dve do tri godine, objašnjava za "eKapiju" Radoslav Galić iz firme "Quiddita", koja je uradila projekat novog sistema.

- U letnjem periodu neće biti potrebe za drugim izvorom energije, eventualno će se koristi mala cirkulaciona pumpa. Dva rezervoara za vodu koju će grejati kolektori su zapremine pet kubika i to je sasvim dovoljno da podmiri potrebe za sanitarnom toplom vodom u bolnici- kaže Galić.

Ovakvi kolektori su posebno pogodni za hotele, bolnice, sportske centre, domove učenika, odnosno sve one objekte gde je povećana upotreba sanitarne tople vode.

- Projekat je završen i kada se odobre sredstva potrebno je još oko mesec dana za njihovo postavljanje.

"Quiddita" je slične projekte radila za bolnicu u Knjaževcu, Dom učenika u Somboru, Banju "Selters", a završena je i dokumentacija za SRC "Tašmajdan", gde će solarni kolektori grejati bazen i obezbeđivati sanitarnu toplu vodu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.