NavMenu

Minimalac u 2022. godini 35.012 dinara - Na kraju 2023. odluka o izjednačavanju sa minimalnom potrošačkom korpom

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.09.2021. 13:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lavazzamoon/shutterstock.com,)Ilustracija
Minimalna cena rada u 2022. godini iznosiće 35.012 dinara, što je povećanje od 9,4%, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, prenosi sajt Vlade.

Brnabićeva je, nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta, na kojoj nije postignut dogovor sa sindikatima, ukazala na to da će u 2022. godini sa tim povećanjem minimalna zarada pokrivati minimalnu potrošačku korpu 89%.

Ona je rekla da razume da su sindikati nezadovoljni i najavila da će na kraju 2023. biti doneta odluka da se minimalna zarada od 1. januara 2024. izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će, pored povećanja minimalca za 9,4%, u narednoj godini biti uvedene olakšice za privredu.

Prema njegovim rečima, biće povećan neoporezivi deo zarade sa 18.300 dinara na 19.300 dinara, stopa doprinosa za PIO biće smanjena za 0,5 odsto.

Predstavnici SSSS i UGS Nezavisnost izjavili su da nisu zadovoljni jer su očekivali da povećanje minimalne zarade bude toliko da se 100% pokrije minimalna potrošačka korpa.


Kako prenosi Beta, direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković rekao je da su poslodavci nezadovoljni predlogom Vlade Srbije, jer smatraju da je to povećanje neosnovano.

- Situacija u privredi je teška, skoro da niko nije uspeo da tokom pandemije poveća prihod i profit za 9-10% da bi za toliko povećao zarade - rekao je Drobnjaković.

Odluku o povećanju minimalca doneće Vlada Srbije do 15. septembra.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.