NavMenu

Sarajevo dobija 15 modernih niskopodnih Stadler tramvaja - Potpisan ugovor vredan 34,7 mil EUR

Izvor: eKapija Sreda, 01.09.2021. 16:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vlada KS)Ilustracija
Konzorcij Stadler izabran je na međunarodnom tenderu koji je sprovela Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Vlada Kantona Sarajevo nabavlja 15 novih tramvaja, a ugovor o nabavci zvanično su potpisali ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta i Željko Davidović, menadžer prodaje Stadlera za srednju i istočnu Evropu.

Novi tramvaji će biti urađeni prema poslednim tehničkim dostignućima vezano za ovu vrstu vozila javnog prevoza i biće usklađeni sa postojećim evropskim standardima kada su u pitanju komfor, vozne karakteristike, sigurnost.

Radi se o niskopodnim vozilima kapaciteta 180 putnika uz 79 sedećih mesta. Novi sarajevski tramvaji pružaju mogućnost vožnje do 70 km/h.

Opremljeni su klima uređajem, sistemom za brojanje putnika, video nadzorom unutar i izvan vozila, kako bi se osigurala veća sigurnost putnika i drugih učesnika u saobraćaju, ali i kao zaštita od vandalizma, te prilagođeni osobama sa invaliditetom. Za putnike je predviđen i određeni broj USB priključaka za mobilne uređaje.

Vozilo je opremljeno modernim, energetski efikasnim osvetljenjem, sa optimalno prilagođenom rasvetom u unutrašnjosti. Rasveta je izvedena u LED tehnologiji, a informacioni sistema putnika pored spoljnih i unutrašnjih displeja koji služe za prikaz destinacija i stajališta obuhvata i audio sistem informisanja putnika, te LCD monitore za prikaz dodatnih poruka.

Nabavka vozila finansira se kreditnim sredstvima EBRD-a i Evropske investicione banke (EIB), a vrednost potpisanog ugovora iznosi 34.744.773 EUR. Isporuka prvog tramvaja očekuje se nakon 24 meseca, a svih 15 u roku 32 meseca.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.