NavMenu

Na Durmitoru više od 100.000 turista - Topli dani bi poboljšali dobru letnju sezonu

Izvor: antenam.net Ponedeljak, 30.08.2021. 16:19
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
Domaći i inostrani turisti "okupirali" su Durmitor. Trend odlične posete u julu nastavljen je i u ovom mesecu, pa bi se moglo desiti da budu oboreni rekordi i iz pretprošle godine, a ona je po broju noćenja na Žabljaku bila rekordna.

Po statistici koju vode u lokalnoj turističkoj organizaciji, u prvoj polovini avgusta bilo je čak 27% više turista nego u istom periodu 2019.

Direktorica Vanja Krgović-Šarović kaže da imaju bolju prijavu i bolju naplatu turističke takse, pa su više nego zadovoljni.

Gotovo da nema evropske države iz koje nema gostiju u durmitorskom kraju, parkinzi su pretesni, a najveća gužva je, uobičajeno, prema Crnom jezeru. Sa obje strane puta koji vodi ka najprometnijem ulazu u NP Durmitor parkirani su automobili i autobusi, pa čak je i na skijalištu Savin kuk dobra posjeta, jer mnogi sunčane dane iskoriste za panoramsku vožnju. Ugostiteljski objekti u podnožju skijališta dnevno u prosjeku imaju oko 300 gostiju.

NP Durmitor već je posetilo više od stotinu hiljada ljudi, procentualno gledano to je za oko 10% manje nego u 2019. godini koja se služi kao reper turističkim poslenicima ne samo na primorju, već i severu Crne Gore.

I hotelijeri su zadovoljni, popunjenost je dobra, traži se krevet više i u privatnom smeštaju. U nebo svi gledaju i nadaju se toplim danima, jer poznato je da prve kiše na kraju leta rasteraju turiste. No, veruju turistički radnici i da se pandemija neće ponovo "zahuktati", tim pre što će ovom sezonom, ma koliko dobra bila, samo pokriti gubitke iz prošle.

Minuli vikend je i na Žabljaku bio kišan, pa je manje bilo domaćih posetilaca, a stranci odustaju od boravka u prirodi i manje se kreću.

Miraš Vuković iz žabljačkog Udruženja ugostitelja i hotelijera zadovoljan je. Kaže da konkretno njegov restoran beleži rezultate slične pretprošlogodišnjim.

– Na Žabljaku kad ima sunca ima i gostiju, a ovog leta nije nedostajalo toplih dana. Imamo dobre najave i dosta rezervacija za septembar, ali umnogome ćemo zavisiti i od novih epidemioloških mera koje se očekuju početkom narednog meseca. U septembru su naši gosti većinom stranci, oni koji ne vole gužve i odlični su vanpasionski potrošači. Recimo, 2019. godine je bilo toplo u septembru i oktobru, temperature se nisu spuštale ispod 20 stepeni, pa smo imali sjajnu posjećenost čak do polovine novembra – reeči su Vukovića.

Nema na Žabljaku niko preciznu statistiku, ali primetno je, kažu, da ove godine ima manje Izraelaca, Nemaca i Rusa u poređenju s prethodnim sezonama. Uobičajeno, česti gosti su Francuzi i Belgijanci, Estonaca i Čeha je više, pa i turista iz Indije.

Vukovića raduje što ove sezone imaju dosta i tranzitnih turista.

– Kada govorimo o pojetiocima iz regiona, raduje nas što su se ove sezone mnogi odlučili da ka primorju idu preko Pljevalja. Dakle, oni su u proputovanju na Žabljaku, u povratku sa primorja takođe se zadržavaju, neki i prenoće, ali mnogi makar ručaju, a u to vreme stranci su u planini, na raftingu, ziplajnu, na biciklu... To je dobro za sve ugostitelje i mislim da bi trebalo narednih sezona da osmislimo programe koji će doprinijeti još boljoj ponudi te vrste – zaključuje Vuković.



Četvrtina gostiju u Kolašinu su bili stranci

Prethodna dva meseca bilo je prave turističke gužve koju nisu pratile očekivane brojke. Aleksandar Vlahović, direktor lokalne turističke organizacije, priznaje da je bilo posla i da je imalo o čemu da se "priča"...

– Tokom jula popunjenost hotelskih kapaciteta u gradu je bila približno oko 80%. U prvoj polovini avgusta popunjenost u hotelskom smeštaju i delu privatne apartmanske ponude i privatnog smeštaja, znala je da se približi i stoprocentnoj. Kada govorimo o strukturi, onda je ubedljivo najviše domaćih gostiju. Skoro 75% "naših ljudi" je izabralo Kolašin za letovanje, a među njima je najviše Podgoričana i gostiju sa primorja. Jedna četvrtina dosadašnjih gostiju su stranci. Zanimljivo je da ih je najviše bilo iz Izraela koji u svojim agencijskim turama imaju nezaobilazan Kolašin, ali ih maršrute vode i kroz atraktivne krajolike naše opštine. Nakon Izraelaca, najviše gostiju je bilo iz zemalja regiona – kazao je Vlahović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.