NavMenu

Kineska kompanija planira da razvije ekopoljoprivredu u Crnoj Gori

Izvor: eKapija Nedelja, 29.08.2021. 12:40
Komentari
Podeli
(Foto: one photo/shutterstock.com)
Kineska kompaniju IETC, sa sjedištem u Crnoj Gori, oslanjajući se na Balkan, i suočena sa evropskim tržištem, planira da razvije ekološku poljoprivredu, gaji organsko povrće, razvije međunarodnu trgovinsku i tehničku saradnju, te izgradi ekološke restorane i proširi tržište na Jugozapadni Balkan, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumastva i vodoprivrede, nakon što je ministar Aleksandar Stijović posjetio poljoprivredno gazdinstvo kineskog investitora Zenkiang Lija u Bandićima kod Danilovgrada.

IETC Organic Vegetable Development je kompanija kroz koju je kineski biznismen direktno uložio sopstvena sredstva u Crnu Goru i sada se razvila u dvije kompanije, IETC organska proizvodnja povrća i IETC Razvoj, koje se bave ekopoljoprivredom, uzgojem organskog povrća, preradom hrane, međunarodnom trgovinom uz turističku ponudu na svom imanju.

Ministar Stijović obišao kinesku kompaniju IETC u Bandićima

Kompanija IETC investirala je u organsku povrtnu bazu od 15 hektara u Livadama Bandići u Danilovgradu. U skladu sa ekološkim okruženjem i klimatskim uslovima Crne Gore, uzgajaju više od pedeset organskih sorti povrća iz Azije koje uspješno plasiraju na tržište Crne Gore.

Kineska kompanija ponaša se društveno odgovorno, pa je pored angažovanja domaće radne snage, ulaganja u rekonstrukciju puteva i uličnih svetiljki u ovoj oblasti organizovala i čišćenje rijeke u dužini od 24 km.

Sa sjedištem u Crnoj Gori, oslanjajući se na Balkan, i suočen sa evropskim tržištem, IETC planira da razvije ekološku poljoprivredu, gaji organsko povrće, razvije međunarodnu trgovinsku i tehničku saradnju, te izgradi ekološke restorane i proširi tržište na Jugozapadni Balkan.

Ministar Stijović je podržao napore kompanije, naglašavajući da je potrebno koristiti prirodne potencijale i da treba razmišljati izvan ustaljenih okvira, te da je ova firma pokazatelj da se proizvodnja egzotičnih sorti i kultura pokazala kao vrlo profitabilan posao i ohrabrio dalje aktivnosti kompanije na polju razvoja.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.