NavMenu

Dom Plavog anđela i najčistije reke Srbije - Dobro došli u Arilje (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 27.08.2021. 13:57
Komentari
Podeli
Arilje (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Arilje
Gotovo nepogrešivo, asocijacija na malinarski kraj Srbije su Arilje i Ivanjica. O njima slušamo pred svaku sezonu berbe. Računa se otkupna cena, gleda se u nebo, proverava se koliko je rod dobar ili ne, osluškuju se stavovi uzgajivača i hladnjačara, oglašavaju se udruženja. I potom, kada dođu jesenji i zimski dani, ove varošice, kao i njihovo crvenо zlato, čekaju novu sezonu.

Međutim, ovaj kraj je mnogo više od maline i kupine. Da li ste znali da je Arilje dom brendova kao što su Extreme Intimo ili Feedback? Znate li po čemu je poznata reka ovog kraja? Koji se to anđeo ovde nastanio?

- Dobri smo mi, ali Ivanjica je još bogatija, oni imaju šumu - kaže nam domaćin, koji nas uz reku Rzav poslužuje pitom sa pečurkama, sveže pečenom pastrmkom, pasuljem prebrancem, krompir salatom i ljutom paprikom. Jer, vreme je posta, a ljubazni Ariljci će vas ugostiti baš takvom trpezom, ukoliko je to vaša želja, ali vas i uputiti tamo gde je najbolji roštilj, a isto tako vam reći koju pekaru da zaobiđete, a koja je "baš dobra".

I na veliko iznenađenje, bez obzira na to što je ovo bogati voćarski kraj, Ariljci iz njega odlaze. Veliki broj mladih našao je posao u Beogradu. Neki su kuvari, neki rade građevinske radove, neki dostavljači. Na "uzorku" od četiri momka, sa kojima smo popili kafu, čak trojica ne žive više u svom rodnom kraju.

No, to je tema za druge priče. Ova ima za cilj da vas uputi u kraj u kome možete da popijete sveži sok od maline i pojedete palačinku sa istim prelivom. Ovo je mesto koje odiše ljubaznošću ljudi, od prodavačica u trgovinama, do prolaznika.

U Arilju možete da prošetate širokim šetalištem, koje krase drvoredi, prodavnice i kafići, u kojima već od rane zore ima onih koji su došli na "čašicu" razgovora i prvu kafu. Možete da provedete vreme i u nekom od parkova, fotografišete se kraj spomenika malinarki, rashladite se kraj fontane, ali i da posetite spomen obeležje palim borcima.

Ipak, pravi biser ovog gradića je crkva Svetog Ahilija, koja se smestila na uzvišenju, sa koga zvonima u osam ujutro nedeljom, poziva vernike. Tako je bilo i ovog puta. Svetla, okupana suncem, okružena zelenilom i ružama, dočekala je namernike.

Zadužbina kralja Dragutina od 13. veka do danas "vibrira" liturgijskim pojanjem iz svakog svog kutka. Tradicionalni srpski freskopis delimično je očuvan, a pravi je dragulj freska koja prikazuje samog ktitora zadužbine, kao i njegovu suprugu Katalinu i sinove Vladislavа i Urošica. Ovde se nalaze i grobna mesta, gde su bile položene mošti Svetog Ahilija, kao i Urošica, koji je postao monah Stefan i čije je miro, prema legendi, poteklo iz groba.
Crkva Svetog Ahilija (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Crkva Svetog Ahilija
Kada iz priprate uđete u naos, i podignete svoj pogled u visinu, levo od oltara, dočekaće vas ariljski Plavi anđeo. Čuvena freska, kojoj je pesnik Branko Miljković posvetio pesmu, predstavlja Arhanđela Gavrila i ovoj svetinji daje posebno mesto u pravoslavnom svetu. Svakakao, lepota ove crkve i svega što sobom nosi privlači i one koji nisu vernici, ali koji cene lepotu arhitekture, snagu slikarstva koje traje vekovima i nasleđe svog naroda.

Prepuni utisaka, otisnite se tamo gde je tokom leta najlogičnije - na obale Rzava, najčistije reke Srbije, gde ćete upiti sve ono što priroda može da da. Drveće svoje zelenilo predaje reci, koja je hladna, ali osvežava i dozvoljava vašoj krvi da se trgne iz sna. Nemojte da se začudite ako kraj vas prođe jato riba. Mnogo ih je i navikle su na prisustvo ljudi.

Plaža je mnogo, više od 15. Neke su manje, poznate samo lokalnom stanovništu, a neke veoma popularne, kao što je Bosa noga. Ovo nije mesto za plivače, jer je voda veoma plitka, ali je nikako ne treba zaobiđi. Ležaljke, lepo uređen plažni kafić, mesto za sunčanje na šljunkovitoj plaži, mesto za boravak u hladu.

Žuta stena je za one koji vole odbojku na plaži, kao i dublju vodu. Tu su i drveni stolovi kraj reke, gde možete da se opustite uz omiljeno piće.

Bosa noga (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Bosa noga
Arilje nije daleko od Beograda, auto-putem do Preljine i dalje se bezbedno i lako stiže, pa je možda baš ovaj vikend prilika da istražite ovaj deo zapadne Srbije. Naravno, iz kog god dela Srbije da krenete, ovde ćete pronaći nešto za sebe. Prostora za smeštaj ima dovoljno i pristupačni su, a možete da odaberete moderne apartmane ili boravak u domaćinstvima. Želimo vam srećan put!

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Arilje
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.