NavMenu

Siniša Mali predložio visinu minimalca - 35.012 dinara, uz poresko rasterećenje, sindikati negoduju

Izvor: Beta Petak, 27.08.2021. 13:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Robert Petrovic/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar finansija Srbije Siniša Mali saopštio je danas na kolegijumu Socijalno-ekonomskog saveta (SES) da je predlog da minimalna mesečna zarada za 2022. godinu bude 35.012 dinara uz povećanje neoporezive osnovice sa 18.300 dinara na 19.300 i uz smanjenje doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje od 0,5%.

- Ponuda Ministarstva finasija je ostala ista, da se minimalna zarada za narednu godinu poveća za 9,4% i sa 30.900 dinara koliko iznosi ove godine podigne na 35.012 dinara uz povećanje neoporezive osnovice sa 18.300 na 19.300 dinara i uz smanjenje poreza i doprinosa na zdravstveno i penzijsko osiguranje od 0,5% - rekao je sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović.

Dodao je da se članovi SES-a sindikati, poslodavci i predstavnici Vlade Srbije na taj način nisu pomerili sa mrtve tačke u pregovorima i približili stavove, kao i na tehničkim pregovorima radnih grupa koje su održane danas ranije sa tom razlikom da na njima predstavnici Ministarstva finansija nisu saopštili plan o poreskom rasterećenju.

Poslodavci su, da podsetimo tražili da se neoporeziva osnovica podigne na 26.000 dinara kako je predložio Fiskalni savet.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je mesec dana pre početka pregovora rekao da će se "minimalac" povećati na 35.012 dinara uz istovremeno povećanje neoporezive osnovice za 1.000 dinara.

O ishodu pregovora biće reči i na sednici Socijalno-ekonomskog saveta SES 2. septembra, ali kako stavovi nisu približeni ne očekuje se da će se postići novi dogovor, pa će konačnu odluku, kako predviđa Zakon o radu, doneti Vlada Srbije, najkasnije do 15. septembra.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.