NavMenu

Zastava oružje beleži veliki rast izvoza u SAD - Planirali plasman 18.000 poluautomatskih pušaka, prodali 31.500!

Izvor: Beta Petak, 27.08.2021. 11:17
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Fabrika Zastava oružje iz Kragujevca, uprkos poteškoćama zbog pandemije koronavirusa, povećala je plasman na domaćem i stranom tržištu tokom 2020. godine za oko 6%, a širom sveta izvezeno je nešto manje od 50.000 pušaka.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, najbolje se prodaju poluautomatske puške na tržištu SAD, a od vojnog programa automatske puške M05.

- Izvoz lovačkog i sportskog oružja je učetvorostručen, a vojnog naoružanja smanjen za oko 23%. Vrednost izvoza oružja je oko 30,5 mil EUR. Prodaja vojsci i policiji Srbije pala je za 27%, a plasman lovačkog i sportskog oružja na domaćem tržištu porastao je za oko 8% - navodi se u izveštaju poslovanju Zastava oružja za 2020, koji prenosi taj portal.

Dodaje se da planirana proizvodnja nije ostvarena zbog slabog pristizanja resursa i "čestog menjanja operativnih planova od funkcije marketinga", ali i odsustva zaposlenih zbog oboljevanja od koronavirusa.

Navodi se na primer da je od planiranih 34.000 komada pušaka raznih kalibara, proizvedeno oko 11.000.

Na civilnom, pre svega američkom tržištu, gde se Zastavini proizvodi dobro kotiraju, planirana je prodaja 18.000 poluautomatskih pušaka, a prodato je čak 31.500.

Kragujevački proizvođač oružja na američko tržište plasira i više modela lovačkih karabina, pištolja, graviranih lovačkih karabina i civilnu verziju vojnog snajpera M-93 "Crna strela".

Na teritoriji SAD postoji oko 170 ovlašćenih dilera srpskog oružja iz Kragujevca, posredstvom zvaničnog distributera Zastava Arms USA.

Zbog potražnje na svetskom tržištu trpela je proizvodnja automatskih pušaka.

- Sudeći po primljenim avansima, najveći kupci u Srbiji su Jugoimport SDPR, Ministarstvo odbrane, VTI i Krušik Valjevo. Najveće avanse za kupovinu u inostranstvu dali su inostrani kupci sa Kipra iz Velike Britanije i Slovačke. Avanse su uplatili i posrednici, odnosno komisionari Larcom Holding, Aramco Security, VIP Global i Karso Limited. Očekivano je da u drugom kvartalu 2020. krene realizacije posle sa Saudijskom Arabijom, ali se to nije ostvarilo i početak posla je pomeren za 2021. godinu - dodaje se u izveštaju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.