Izvor: eKapija | Petak, 27.08.2021.| 08:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Opština Čajetina i KJP Zlatibor sa švedskim konsultantima razrađuju plan za primarnu obradu otpada

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Ivan Bukvic/ shutterstock.com)
Lokalna samouprava opštine Čajetina sa KJP Zlatibor je od 2017. godine uključena u Program podrške lokalnim samoupravama na putu ka Evropskoj uniji u cilju unapređenja oblasti zaštite životne sredine. Program , uz pomoć Vlade Švedske, sprovode Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije (SKGO) i Švedska asocijacija regiona i opština (SALAR). Na Zlatiboru je održan sastanak i radionica predstavnika KJP Zlatibor sa konsultantima iz Švedske.

Nakon dve i po godine pauze izazvane koronavirusom, partneri iz švedske koji sa KJP Zlatibor Čajetina rade na projektu primarne selekcije otpada, stigli su na Zlatibor gde nastavljaju radionice sa timom zaduženim za sprovođenje Projekta. Koraci na kojima se trenutno radi jeste plan aktivnosti koje su predviđene za samu primenu primarne selekcije.

- Mi sada razvijamo plan šta je sve potrebno odraditi pre onog datuma kada budemo rekli našim korisnicima: od danas počinjemo primarnu selekciju. Primera radi, ako se odlučimo da počnemo od septembra naredne godine, sada su tema sve aktivnosti koje je potrebno obaviti do tada. To su razne edukacije zaposlenih u našoj firmi koji će obavljati direktno te poslove, zatim zaposlenih u javnom sektoru, a potom i naših korisnika. Zatim i nabavka nedostajuće opreme. Moram napomenuti da smo se mi u prethodnim godinama zaista osnaživali; nabavili smo tri nove auto smećare, preko 500 novih kontejnera, a potrebno je da još nabavimo nedostajući broj kanti za mokre frakcije otpada koje ćemo sakupljati, dok za suvu frakciju otpada očekujemo donaciju do kraja godine - rekla je Vera Blagojević, rukovodilac komunalne službe i koordinator projekta, navodi se u saopštenju objavljenom na portalu lokalne samouprave Čajetina.

Od Kraljevine Švedske, ali po osnovu drugog projekta koji se realizuje preko Ministarstva za zaštitu životne sredine i Ministarstva finansija, ovo javno preduzeće bi do kraja godine trebalo da dobije oko 5 350 kanti za suve frakcije otpada kao i auto smećaru od 16 metara kubnih. Nakon nabavke potrebne opreme , KJP Zlatibor će odrediti rutinske postupke.

- Za početak, verovatno ćemo odrediti jednu manju oblast na kojoj ćemo početi primarnu selekciju kako bi smo na terenu uvideli sve prednosti, ali i potencijalne nedostatke samog sistema pre nego što sistem proširimo i na celu teritoriju naseljenih mesta Čajetine i Zlatibora.

U protekle dve godine koliko nisu bili u mogućnosti da dođu u Srbiju, sa švedskim konsultantima održavani su on-lajn sastanci i savetovanja. O do sada realizovanim koracima, partneri iz Švedske imaju mnoštvo pohvala.

- Vidim mnogo promena. Bili smo u kontaktu preko interneta, ali je bilo dosta promena, pogotovo u mojoj oblasti, upravljanju otpadom. Gradi se novi prostor za kamione, imaju pretovarnu stanicu, planiramo i reciklažnu jedinicu, a radi se i na primarnoj selekciji. Opština se brzo razvija na polju novih tehnologija u pokušavaju da postane ekološki najrazvijenija lokalna samouprava u Srbiji. Zajedno sa opštinskim zvaničnicima radimo na primarnoj selekciji i rekao bih da je neophodno edukovati stanovnike o značaju toga, što će biti i najveći izazov sa kojim će se suočiti opštinsko rukovodstvo. Ali, verujem da su sposobni da to ostvare - napomenuo je Pele Halberg, konsultant iz Švedske.

Pored unapređivanja opreme i vozila, edukativnog osnaživanja zaposlenih, razmišlja se i o poslovnim profilima koji bi za krajnju realizaciju projekta bili neophodni. Takođe se radi na dobijanju građevinske dozvole za reciklažno dvorište, sa čijom bi izgradnjom trebalo da se krene u ovoj godini.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE