NavMenu

Cena gasa u Srbiji ostaje nepromenjena do kraja godine, najavljuju nadležni

Izvor: eKapija Sreda, 25.08.2021. 12:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Albina Glisic/shutterstock.com)Ilustracija
Skok cena gasa na svetskom tržištu rezultat je niskih temperatura tokom marta i aprila ove godine, nesreća u skladištima gasa u Rusiji i kašnjenja u izgradnji Severnog toka, ali ove okolnosti neće uticati na promenu cene gasa u Srbiji, jer postoji dugoročni ugovor sa Gaspromom, rekao je specijalni savetnik potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike Petar Stanojević.

Stanojević je gostujući na TV Prva rekao da su zbog zime koja je trajala duže, evropska skladišta bila prazna, a nesreća u Rusiji uticala je na smanjenje isporuke.

- Ukratko, količine gasa nisu bile dovoljne i cena je sa 220 skočila na 580 USD za hiljadu kubika, ali se to neće odraziti na cenu energenta u Srbiji, jer postoji desetogodišnji ugovor sa Gaspromom koji važi do kraja ove godine. Inače, cena gasa zavisi od geopolitičke situacije, koja diktira kretanja na evropskom i svetskom tržištu - istakao je Stanojević, a saopšteno je iz Vlade.

On je naveo da će formiranje cene za sledeću godinu zavisiti od pregovora Srbijagasa sa Gaspromom, ali i da očekuje da tokom oktobra cene gasa na svetskom tržištu budu u padu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.