NavMenu

Udruženje turističkih agencija najavilo "crnu" listu banaka i osiguravajućih društava - "Poneli su se kao ratni profiteri"

Izvor: Beta Utorak, 24.08.2021. 14:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Hanoi Photography/shutterstock.com)Ilustracija
Udruženje turističkih agencija i turističkih radnika Srbije – Inicijativa TAS, saopštilo je da je donelo odluku da formira Privredni biro za preduzetnike i privrednike u kojem će se registrovati "crna" lista banaka i osiguravajućih kompanija, na osnovu njihovih poteza koji su imali za cilj diskriminaciju turističke delatnosti uskraćivanjem kredita i drugih usluga.

- Privredni biro za preduzetnike i privrednike registrovaće sve poteze banaka i osiguravajućih kompanija, a koji su imali za cilj diskriminaciju privrednih delatnosti. Poneli su se kao 'ratni profiteri' - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će se javnosti predočiti "crna" lista banaka i osiguravajućih kompanija koje su odmah po proglašenju pandemije virusa, turistički sektor stavile u visoku zonu rizika, pa tako nijedna turistička agencija, niti jedan zaposleni u turističkoj agenciji, nije mogao da dobije dozvoljeni minus, čekove ili kredit.

Udruženje je istaklo da je Srbija turističkom sektoru pomogla isplatom minimalnih ličnih dohodaka i za 17 meseci trajanja epidemije turističkom sektoru je isplaćeno 7,2 minimalna lična dohodka po zaposlenom radniku, odnosno oko 216.000 dinara.

U isto vreme, na taj isplaćen iznos, kako se navodi, poslodavci su morali državi da plate oko 125.000 dinara na ime poreza i doprinosa.

- Za 17 meseci turistički sektor je od države Srbije dobio pomoć od oko 91.000 dinara, ili 5.350 dinara mesečno po jednom zaposlenom radniku. To je pomoć koja je uspela da spasi turistički sektor od potpunog kolapsa, prema podacima resornog, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija -navodi se u saopštenju.

Osiguravajuće kompanije koje posluju na teritoriji Srbije su takođe iskoristile ovu situaciju i cene svojih usluga, koje su turističke agencije po zakonu obavezne da koriste podigle za 300%.

- U državama u kojima institucije funkcionišu, kao i pravni sistem, ovakvo ponašanje karakterišu kao monopolsko udruživanje radi ostvarivanja ekstra profita - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su osiguravajuće kompanije "podlegle uticajima raznoraznih spoljnih faktora, te umesto da procenjuju rizike, svoje ponude su davali na 'dojavu', odnosno funkcionisale su sa listom 'podobnih' i 'nepodobnih'.

Udruženje je navelo da će banke i osiguravajuće kompanije morati da uplate taksu ukoliko žele listu iz biroa o njihovom stanju.

Fond za razvoj Republike Srbije koji je, kako se navodi, prema odluci Vlade trebalo da najugroženijim delatnostima odobrava kredite za likvidnost zaključno sa krajem 2020. godine svoj posao "nije završio u zadatom roku pravdajući se da je dobio preko 20.000 zahteva i da nisu stigli sve zahteve da obrade".

- Pitanje nas privrednika je da li i mi možemo isto tako da Poreskoj upravi kažemo kako nismo stigli da na vreme obavimo svoj posao i da za to uplatimo porez - ukazano je iz Udruženja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.05.2023.  |  Finansije

Ekonomisti mesecima najavljivali pad kamata, ali iz MMF-a poručuju: Ništa pre 2025.

Rast kamata je već nešto na šta smo navikli prethodnih godinu i po dana. Ekonomija je poslednjih godina bila uzdrmana brojnim globalnim neprilikama. Sva globalna previranja loše su uticala i na ekonomiju, što je rezultiralo rastom inflacije, a samim tim i povećanjem kamata. Strani stručnjaci tvrde da do pada neće skoro doći. Podsetimo od prošle godine pa sve do danas FED je ukupno deset puta povećao kamate, ECB je do sada povećala

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.