NavMenu

Bandži džamping centar na Adi Ciganliji - Prvi skok iz radoznalosti, drugi iz zadovoljstva

Izvor: Politika Ponedeljak, 23.08.2021. 13:04
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Pobeda nad strahovima, skok sa visine od 60 metara, priliv adrenalina i konačno - euforija. Već četvrt veka "krivac" da se brojni Beograđani i gosti našeg grada usude da pređu svoje limite jeste Bandži džamping centar na Adi Ciganliji.

Dvadesetpetogodišnji kran, koji je postao i svojevrsni simbol Beograda i sa koga je za sve ovo vreme skočilo između 23.000 i 25.000 ljubitelja adrenalina, proizveden je u čuvenoj ruskoj fabrici bakra, a postavljen je na Adi uz pomoć Mostogradnje.

- Kran je specijalno pravljen i dizajniran za bandži džamping skokove i Beograd je prvi grad na zemaljskoj kugli koji je dobio stacionarni kran. Naša specifičnost je i sistem guma u kome se u odnosu na težinu koristi određeni broj guma koje imaju zaštitnu opnu i trostruko osiguranje. Raspodelu g sile naše telo ne oseća, jer je čovek vezan i za ramena i za struk i za noge, pa se ona podjednako prenosi - objašnjava Ognjen Kašanin, tim master Bandži džamping centra.

Ubrzavate, dodaje on, od 0 do 100 kilometara na čas za 0,4 sekunde, što je brže od Formule jedan. Onda zastajete i vraćate se kao da se katapultirate nazad i to se dešava nekoliko puta dok se uže ne smiri.

- Kada je reč o bezbednosti, mi u Bandži džamping centru kažemo da u životu ne postoji 100%, ali da u bandžiju 100% definitivno postoji. Oborili smo sve svetske rekorde i u najmlađem i najstarijem muškom i ženskom skoku, kao i u najtežem. Najmlađi dečak koji je skočio imao je šest godina, najmlađa devojčica sedam, najstarija dama imala je 76 godina, a najstariji muškarac 89. Najteži pojedinac koji se kod nas okušao u bandži džampingu imao je 160 kilograma - ističe Kašanin.

(Foto: Aleksandar Parezanović)

Za ovu aktivnost, kaže on, nisu potrebne nikakve pripreme, a i mališani, naravno uz dozvolu roditelja, mogu da koriste bandži, pa je tako ove godine oko 45 odsto skakača bilo uzrasta između 8 i 14 godina.

- Sam skok je suočavanje sa nepoznatim. Čovek nije ptica i ne može da leti, ali skok kod nas proizvodi adrenalin, a posle tog adrenalina kada se odvojimo od platforme luče se i hormoni sreće dopamin i seratonin. Tako se prvi put skače iz radoznalosti, a drugi put iz zadovoljstva. Skok sa bandžija nije samo skok, to je i prilika za brzo razmišljanje jer potrebno je doneti odluku i skočiti na "3, 2, 1, bandži", savladati strah od visine koji čovek prirodno ima, a sve to u roku od tri sekunde. Posle toga dolazi do fantastičnog osećaja koji je nezaboravan – ističe Kašanin.

Sezona bandžija trajala je od prvog maja do prvog oktobra, ali se ove godine uvodi novina, pa će svi koji to žele uspomene sa ovog neverovatnog iskustva moći da stiču u toku cele godine, u svim godišnjim dobima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.