NavMenu

Nove ekonomske projekcije NBS - U Srbiji moguć rast i preko 6,5%, inflacija neće uticati na drastičnu promenu cena

Izvor: RTV Ponedeljak, 23.08.2021. 12:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NicoElNino/shutterstock.com)Ilustracija
Nedavno je Narodna banka Srbije povećala projekciju privrednog rasta Srbije za pola procentnog poena, sa 6%, na 6,5%. U redovnom kvartalnom izveštaju o inflaciji, procenjeno je i da će rast cena ostati u ciljanim okvirima, do 4,5% godišnje, navodi se u poslednjem izveštaju prezentovanom javnosti tokom protekle nedelje.

Kako navodi centralna banka, zahvaljujući sveobuhvatnim, dobro odmerenim merama fiskalne i monetarne politike, predkrizni nivo BDP-a, ocenjuje se u avgustovskom izveštaju NBS, postignut je već u prvom kvartalu a biće prenošen zahvaljujući drugom kvartalu i rastu od 13.4%.

Ti rezultati, uz izostanak jačeg kovid talasa odnosno veći priliv stranih direktnih investicija i obimnijih ulaganja države u infrastrukturu, učinili bi rast BDP-a i veći od 6,5%, ocenjuje generalni direktor za ekonomska istraživanja u NBS Savo Jakovljević.

- Prema našim procenama, više od polovine ovogodišnjeg privrednog rasta biće, rezultat rada fiksnih investicija od oko 17% čime će one dati doprinos rastu BDP-a od 3.9% - rekao je Jakovljević.

Očekuje se da lična potrošnja zabeleži rast od 4.5% a pozitivan doprinos očekuju i od neto izvoza, tj. brži rast izvoza od uvoza.

- Jedini negativan doprinos imaće promene u zalihama usled očekivanog postepenog smanjenja zaliha industrijskih proizvoda i zbog poljoprivredne sezone za koju pretpostavljamo da će biti nešto manja od prošlogodišnje - dodao je on.

Osim visokog rasta građevinarstva posmatrano sa prozvodne strane, ove godine se očekuje potpuni oporavak u većini uslužnih sektora i rast prerađivačke industrije.

Izdašna statistika ali i najavljena ulaganja u putnu, železničku, energetsku i komunalnu infrastrukturu, motivisale su analitičare banke da osim godišnje, koriguju i srednjoročne stope rasta sa 4 na 4.5%. Ključnu ulogu u tome imaće građevinarstvo, dodao je Jakovljević a rast investicija i BDP-a, objašnjava on, neminovno će uticati na rast uvoza opreme i repromaterijala.

Deficit će u celosti biti pokriven neto stranim direktnim investicijama. Brži rast BDP-a neće imati, po njemu inflatorni karakter.

Guvernerka ocenjuje da inflacija i u daljem periodu neće iskoračiti iz ciljanog okvira od 1.5 i 4.5%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.