Izvor: eKapija | Utorak, 17.08.2010.| 15:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Isplovio prvi teretni brod na novoj rečnoj liniji Budimpešta-Beograd-Konstanca

Prvi brod koji će saobraćati na novoj liniji za transport kontejnera Dunavom na relaciji Budimpešta-Beograd-Konstanca i obratno isplovio je danas (17. avgust 2010. godine) iz Luke Beograd. Ovaj servis, u saradnji sa austrijskim brodarem "Helogistics Holding", pokrenula je pomorsko rečna agencija "Jugoagent".

Direktor PJ Kontejneri u "Jugoagentu" Bojan Manić kazao je da se uvođenjem nove linije ubrzava transport robe i nude izuzetno konkurentne cene prevoza, što će "preduzećima u Srbiji omogućiti bržu, pouzdaniju, kvalitetniju i ekonomičniju vezu s drugim tržištima u svetu".

Brodovi će saobraćati jednom nedeljno iz Beograda ka Konstanci i ka Budimpešti.

Kako je naveo Manić, za prevoz robe od Beograda do Konstance biće potrebno četiri, dok je za povratak potrebno osam dana. Od Budimpešte do Konstance roba će se transportovati osam dana, a za povratak je potrebno 11 dana.

Prema rečima Manića, troškovi će biti i do 400 EUR po kontejneru manji nego kada se koriste luke Bar, Kopar i Rijeka.

- Prvi brod je otišao sa 10 kontejnera, a očekujemo da iz Konstance krene od 15 do 20 kontejnera. Ovaj vid transporta naročito je pogodan za teške i vangabaritne terete - naveo je on i dodao da će se u projekat, ako se ispostavi da je linija ekonomski isplativa, uključiti i luke u Vukovaru, Svištovu i Beču.

Kako su "eKapiji" rekli u Luci Konstanca oni pozdravljaju pokretanje nove linije i smatraju da će konkurencija u toj oblasti poboljšati nivo usluge. U toj luci napominju i da je nova linija rezultat promovisanju kontejnerskog saobraćaja u Srbiji i Mađarskoj gde još nije dovljno prihvaćen ovaj vid transporta robe.

Ukupan promet robe iz srpskih luka i Konstance u prvih sedam meseci 2010. godine iznosio je 1.050.675 tona, dok je u istom periodu 2009. iznosio 864.877 tona.

U rumunskoj luci očekuju povećanje prometa u drugoj polovini godine zbog intenzivinijeg izvoza žitarica.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.