NavMenu

Tender sa oznakom "hitno" za gradnju gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica obustavljen dok se ne proveri stanje tla - Biće duži za 30 km, plan stavljen na rani javni uvid

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.08.2021. 10:14
Komentari
Podeli
(Foto: tashbulatova/shutterstock.com)
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je rani javni uvid povodom izrade prostornog plana područja posebne namene razvodnog gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica, sa odvojkom ka Divčibarama. Preliminarna granica plana gasovoda koji će, kako se navodi, imati dužinu od oko 190 km i širine 600 m, obuhvata delove Beograda (Barajevo, Obrenovac, Čukarica i Lazarevac), Valjeva, Loznice, Lajkovca, Mionice, Uba, Osečine i Krupnja.

Kako je navedeno u dokumentu koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, cilj gradnje gasovoda je razvoj gasovodne infrastrukture kao ekološki prihvatljivog izvora energije, aktiviranje daljeg razvoja privrede na području Kolubarskog i Mačvanskog okruga i povezivanje Uba, Ljiga, Lajkovca, Mionice i Valjeva sa turističkim centrom Divčibare sa ciljem daljeg razvoja turizma, kao i povezivanje gasovodnog sistema sa Republikom Srpskom, što je strateški priroitet u sektoru gasne privrede Srbije.

Podsetimo, Srbijagas je krajem maja objavio obaveštenje o sprovođenju pregovaračkog postupka bez javnog poziva za izgradnju razvodnog gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica.

Navedeno je da je rok za završetak gasovoda u dužini, kako je tada navedeno, 160 km, iznosi godinu dana, a procenjena vrednost posla koji će finansirati Srbijagas je 8,82 milijarde dinara, odnosno 75 mil EUR.

Međutim, početkom juna postupak je obustavljen pre isteka roka za podnošenje ponuda, sa obrazloženjem da je "naručilac došao do saznanja da je prethodno neophodno izvršiti proveru stanja tla na deonicama budućeg gasovoda".

Inače, kao obrazloženje za pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva navedena je izuzetna hitnost usled ubrzane dinamike izgradnje industrijskih parkova na teritorijama opština Valjevo i Loznica i stvaranja uslova za hitno snabdevanje prirodnim gasom svih potrošača.


Istaknuto je da su Kolubarski okrug i Obrenovac i Barajevo jedne od većih oblasti Srbije koje nisu pokrivene transportnim sistemom prirodnog gasa, kao i da se radi se o zonama velikog potencijala za privredne aktivnosti, a kojima nedostaje prirodni gas kao energent.

Vlada Srbije je, da bi ubrzala gasifikaciju, dala saglasnost da se Srbijagas dodatno zaduži za 169 mil EUR za gasifikaciju Kolubarskog, delova Borskog i Zaječarskog kao i Jablaničkog i Pčinjskog okruga, uz obrazloženje da su planirani gasovodi neophodni za povezivanje industrijskih, komunalnih i individualnih potrošača, te da će garancije za vraćanje kredita poslovnim bankama dati država.

Pored gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica koji će koštati 75 mil EUR, za gradnju gasovoda Paraćin-Boljevac-Rgotina-Negotin-Prahovo procenjeno je da će biti potrebno 66 mil EUR, i još 28 mil EUR za gasovod od Leskovca do Vranja.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.